Channels

Met stijgende verbazing heb ik zojuist in het NRC Handelsblad van zaterdag 14 december (op pagina 9) de beide artikelen gelezen over FC ZyLyN met als lijstrekker Fritz Korbach. Topmanagers leren het nooit. Alsof managementboekjes niet bestaan en altijd over anderen gaan. Zo deed de klapschaats er twaalf jaar over om ingeburgerd te raken en werden The Beatles ooit bij Decca in 1962, het jaar van hun doorbraak nota bene, de deur gewezen onder het mom van ‘gitaargroepjes hebben hun beste tijd gehad’.

Wat is er aan de hand? Er is een initiatief van o.a. Fritz Korbach om de vele werkeloze profvoetballers (honderden inmiddels) een kans te bieden om zich via FC ZyLyN (mooi logo hebben ze trouwens) weer in de picture te spelen. Ze hebben geen eigen stadion, maar spelen hun thuiswedstrijden gewoon bij de tegenstander, de speler wordt geen eigendom van FC ZyLyN, ze krijgen allemaal hetzelfde salaris en kunnen transfervrij en onmiddellijk vertrekken zodra ze een ‘echt’ contract hebben. Je zou toch denken in deze tijd van algehele voetbalmalaise een aardig idee om eens verder uit te werken. FC ZyLyN wil volgend jaar in de Eerste Divisie beginnen.

Vervolgens komt het Ministerie van Voetbalzaken aan bod bij monde van Minister Henk Kesler: ‘We beginnen niet aan dit soort flauwekul, men voldoet niet aan de strenge licentievoorwaarden en er wordt geen dispensatie verleend. Punt uit.” De geachte minister heeft natuurlijk de initiatiefnemers nooit gesproken, maar heeft van zijn ambtenaren begrepen dat het een onzalig idee is. Een regelrechte bedreiging voor het huidige betaalde voetbal. Maar het waarom van deze afwijzing wordt volstrekt niet duidelijk. Er worden bekende namen genoemd als Taument, De Ron, Trustfull, Krijgsman, Latuheru, Visser, Scheepers, Helder, Gerritsen, Van Utrecht, Langerak, Godée en De Nooijer (heeft inmiddels weer onderdak). Een heel aardig team met Korbach als trainer. Wat wil het publiek nog meer?

Lees ook:

Teams zijn de bouwstenen van uw organisatie

Het Ministerie van Voetbalzaken weet helaas niets beters te bedenken in de huidige malaise, net als echte managers, dan strengere regels, meer fusies, meer toezichthouders, licenties intrekken, zwaarder straffen, etc. Het hele betaald voetbalsysteem kraakt in zijn voegen en wat zegt de Minister over een nieuw idee: flauwekul. Plotsklaps worden mij andere parallellen zichtbaar: Het Ministerie van Voetbalzaken zou er toch moeten zijn voor het voetbal zelf. Wees blij met een dergelijk initiatief: je helpt voetballers aan het werk, je biedt het publiek een interessante tegenstander met een kleurrijke trainer, de bestaande stadions worden beter bezet, ze hebben geen supporters dus is er gelukkig geen binding en geen geweld (zie het staken van Groningen-Roda JC afgelopen vrijdagavond door de grensrechter veelvuldig te bestoken met vuurwerk), het wordt wel een leuke pot en bovendien in tegenstelling tot bijna alle andere clubs in ons land hebben ze nu al een sluitende begroting. Er is één club in Nederland, waar we ons geen zorgen over hoeven te maken en dat is FC ZyLyN. En wat zegt Minister Kesler vervolgens? ‘Jammer van die sponsorbijeenkomst op 19 december aanstaande in Amsterdam Hilton (red.: 250 potentiële sponsors zag ik op hun website, welke club heeft dat?), ze kunnen zich de kosten besparen en er beter een kerstboom van kopen’.

En dan kom ik weer terug bij die managementboekjes. Dat je tegen een journalist zegt: ‘Leuk idee, beetje naïef misschien, ik zal Lijst Fritz Korbach eens uitnodigen voor een goed gesprek, want we maken elkaar niet voor rotte vis uit via de krant’. Kijk, dan heb je een cursus mediatraining gehad. Nee hoor, het is verkiezingstijd, dus gebruik je termen als flauwekul en koop maar een kerstboom. Je hebt als Henk Kesler dan ook recht van spreken, wat je bent immers de baas over bijzonder gezonde en florerende bedrijfstak. Terwijl je alleen via de ambtenaren van het plan hebben gehoord, sabelen je het neer met een geweld dat je nooit meer terug kan. Straks moeten die arme ambtenaren van het Ministerie van Voetbalzaken verzinnen waarom hun baas vooral TEGEN is, terwijl zelf denken: goed idee eigenlijk. Jammer dat ik niet kan stemmen op 22 januari voor Lijst Fritz Korbach en tegen de gevestigde orde partij KNVB. Ik ben er trouwens nog lid van ook, gedwongen winkelnering. Ze leren het nooit als ze eenmaal in de top zitten: luisteren naar anderen.

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Naast initiatiefnemer voor Fc ZyLyN ben ik in het dagelijks leven interim manager en dus kijk ik regelmatig op deze website. Wat schertst mij verbazing: de heer Boele schrijft een geweldige column over Fc ZyLyN! Mijn dank meneer Boele. Ik kan wel zien dat u geen manager bent van een organisatie type KNVB: u begrijpt kennelijk precies waar Fc ZyLyN over gaat. Ik zal het aan de heren van de KNVB en de Cooperatie Eerste Divisie nog wel 20 keer uit moeten leggen, maar op één of andere manier begrijpen gewone mensen precies waar het mis gaat in het betaalde voetbal. (zie ons gastenboek op de website http://www.fczylyn.nl). Het zal waarschijnlijk zo gaan dat de medewerkers van de KNVB afd. Licentiezaken, Voetbalplezier en Gezonde Business van de KNVB uiteindelijk de heer Kessels moeten influisteren dat hij toch eens met ons moet gaan praten. Waarom verdwijnen goede ideeen toch altijd meteen in de prullenbak? Op onze website reageren allemaal voetballiefhebbers en die zien het plan wel zitten. In plaats daar energie van te krijgen gaat de KNVB in de tegenenergie zitten. En zo komen ze nooit een stap vooruit en raken ze steeds verder verwijderd van de werkelijkheid. Zou meneer Kessels nog wel in een stadion van de eerste divisie komen? Ik was afgelopen vrijdag bij FC Eindhoven-Sparta met de jeugd van SBC, de club van mijn zoon. Zelfs deze kinderen viel het op hoe laag het niveau van de huidige eerste divisie is gezakt. Ze hebben noodgedwongen hun beste kwaliteit moeten wegbezuinigen. Denkt u zich in: Sparta bestaat al meer dan 100 jaar en vraagt zich nu af of het einde van dit seizoen wel wordt gehaald. Ooit kwamen bekende talenten als Danny Blind bij Sparta vandaan. Dat wist iedereen. Nu hebben ze noodgedwongen moeten investeren in een nieuw stadion, maar zijn ze sportief wel gedegradeerd. Met FC Eindhoven is het niet beter. In het Eindhovens Dagblad meldde René van de Kerkhof dat het misschien wel verstandig is als Helmond Sport en FC Eindhoven fuseren tot FC Peelland. Helmond heeft een begrotingstekort van 400.000 euro maar zijn sportief dit seizoen succesvol en FC Eindhoven heeft een behoorlijke marketing kracht maar absoluut geen sportief niveau meer. Maar dan lees ik over de plaatselijke binding van Henk Kessels van de KNVB. Dus René, jammer maar jouw plan zal waarschijnlijk in de prullenbak verdwijnen. Ik hoorde overigens ook niks over plaatselijke binding toen FC Limburg in het nieuws kwam. Het betrof een samenwerking tussen MVV,Roda JC en Fortuna Sittard. En zo verzint de KNVB de ene drogreden na de ander om maar vooral ‘niet tot 22.00 uur ’s avonds te moeten werken aan het veranderen van de reglementen voor Fc ZyLyN’ (afd. licentiezaken). Dat hoeft ook niet. Een A4-tje met dispensatie is genoeg. Maken we het voetbal weer leuk een eenvoudig tegelijk.
Ik heb nog wel een tip voor de mediatraining van KNVB:
D:\\install new thinking.
Ik ben benieuwd wanneer ik telefoon van hem krijg. Ik zal hem graag te woord staan en een hand schudden. Het is tijd voor een goed gesprek.

x
x