Channels

Conflicten op het werk veroorzaken veel stress en een verminderd welbevinden bij werknemers. Dat leidt tot meer verzuim, verminderde prestaties en meer uitstroom. Managers kunnen weinig doen tegen deze negatieve gevolgen. Passief toekijken is echter ook geen optie.

Factoren
Er worden twee factoren onderscheiden die een sterke invloed hebben op het effect van arbeidsconflicten:

Persoonskenmerken van werknemers en de organisatie van het werk. Vriendelijke, extraverte en emotioneel stabiele werknemers laten zich minder van de wijs brengen door conflicten.

Lees ook:

Geef de werknemer zijn autonomie terug!

En hoe meer autonomie in het werk, hoe geringer de schadelijke effecten van conflicten op het welbevinden van werknemers.

Passief benaderen
Strategieën om de gevolgen van conflicten te beteugelen zijn er niet. Maar leidinggevenden die conflicten passief benaderen, kunnen de gevolgen wel verergeren. Dat is het geval bij bazen die proberen iedereen gelijk te geven en bij bazen die zich afzijdig houden bij conflicten. De enige invloed die een leidinggevende heeft, is het organiseren van het werk. Door werknemers meer autonomie te geven, worden ze weerbaarder.

Persoonlijkheidskenmerken
Daarnaast bij het selectieproces meer gelet kunnen worden op persoonlijkheidskenmerken van medewerkers. Ten slotte zouden medewerkers die vatbaar zijn voor de gevolgen van conflicten getraind kunnen worden om hier beter mee om te gaan. Want dit onderzoek maakt één ding duidelijk: de invloed van een conflict op het welbevinden van een werknemer ligt niet aan de baas, maar grotendeels aan de werknemer zelf.

Lees ook:
Omgaan met cultuurverschillen binnen organisaties
Confronteren, schipperen of politiek manoeuvreren?
Robert Scheltens en Arlette Stecher
Organisaties kennen verschillende zelfs strijdige subculturen. Gedrag dat effectief is in de ene subcultuur, kan ondoelmatig zijn in de andere. Niet iedereen heeft de vaardigheid om deze verschillen te hanteren. Dit artikel laat zien hoe cultuurverschillen werken en hoe men ermee omgaat. Veel voorbeelden en praktische suggesties!

(bron: Managersonline.nl)

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x