Channels

Ruim één jaar lock-down: is jouw team toe aan een opfrisser? Wil je weten hoe je je team weer gemotiveerd krijgt? 

Het is niet meer dan logisch dat na een jaar lock-down de rek er bij de meeste teams uit is. Liep het al niet lekker dan heeft Corona de teamspirit zeker geen goed gedaan. Contacten verschralen. Het videobellen eist z’n tol. Het gesprek in de wandelgangen is verdwenen. Corona heeft de uitdagingen waar teams en bedrijven voor staan, uitvergroot. En juist deze transformerende tijd biedt kansen als je het serieus oppakt en je lessen trekt. 

Hoe kun je je team weer laten vlammen? 

Jouw motivatie, net als die van je team, berust op drie pijlers. Als je zelf mag beslissen hoe je je werk doet, als je leuke contacten met je collega’s hebt, doet waar je goed in bent en er ruimte is voor groei, ga je als een speer. Dan maakt het niet uit of je thuis aan het werk bent of op kantoor zit.

Lees ook:

Voor succes met je team... versterk de verbinding!

Van deze drie pijlers is de eerste, zelf beslissen hoe je je werk doet, de belangrijkste. Voor veel leiders is dat meteen het moeilijkste aspect om te veranderen. Veel leiders houden graag grip. Hoe meer mensen voelen dat ze gecontroleerd worden, hoe sterker ze zich ertegen verzetten. Wil je het anders? Begin bij jezelf. Schenk vertrouwen. Ga met je medewerkers het gesprek aan over wat ze motiveert. 

Ik deel graag drie concrete tips die je helpen je team te laten vlammen

 1. Om het plezier dat mensen aan hun werk beleven te vergroten, is het belangrijk dat werknemers voelen dat ze autonomie hebben. Hoe kom je daarachter?
  Om de autonomie te vergroten, is het heel waardevol de volgende vraag te stellen:  ‘Stel dat jij leider van dit team zou zijn, wat zou je dan aanpakken?’ Met deze vraag leg je het mandaat bij je team neer. Het ontlokt veel creativiteit en geeft een enorme hoeveelheid positieve energie. Neem de reacties serieus. Ik merk keer op keer dat dit een prachtige vraag is die een enorme hoeveelheid creativiteit en positieve energie ontlokt. Door met je mensen in gesprek te gaan, goed te luisteren en door te vragen, stimuleer je de intrinsieke motivatie. Dat werkt bezielend
 2. Om de onderlinge contacten naar een hoger plan te trekken, is het belangrijk te voelen of het team inclusief is. Doet iedereen ertoe? Wordt er naar ieders mening geluisterd? Onderzoek het met de volgende vragen:
  Hoe vind je de samenwerking met je collega’s?
  Waar ligt dat aan?
  Heb jij het idee dat je er helemaal bij hoort? Hoe kun je zelf de onderlinge betrokkenheid vergroten?  

  Om de onderlinge verbondenheid te vergroten, is het aan te raden de Cocktailscan in te vullen. Ga daarna met elkaar het gesprek aan over de verschillende uitkomsten. Wat zijn de verschillen? Hoe komt dat?  

 3. Ga na of jij en je collega’s op de juiste plek zitten en of jullie doen waar je goed in bent. Of dat zo is, kun je eenvoudigweg checken met de volgende vragen:
  Hoe uitdagend is je werk?
  Welke initiatieven heb je genomen? 
  Om hier positief mee om te gaan, is het aanbieden van mogelijkheden tot ontwikkeling essentieel. Vraag je mensen waarin zij zouden willen groeien. Bepaal samen hoe je daaraan kunt voldoen. Wees je ervan bewust dat je geen betere investering kunt doen dan investeren in je mensen. Dat betaalt zich altijd terug! 

Kortom, ga het gesprek met je mensen aan, luister en vraag door. Gebruik de informatie die je krijgt om de bevlogenheid van je team te vergroten. 

Wil je nog beter in contact komen met je bezieling? Doe de Cocktailscan op www.smileconnects.nl en krijg direct een gratis tip in je inbox. 

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x