Wat houdt leidinggeven in?

Ik heb me altijd afgevraagd wat leidinggeven inhoudt? Iedereen heeft zijn eigen manier van leidinggeven. Je hebt leidinggevende die meer om het welzijn van zijn/haar personeel geeft en je hebt leidinggevende die het niet veel kan schelen hoe zijn/haar personeel zich voelt. Is het dan veel gevraagd om je meer in je personeel te verdiepen en ze te begrijpen? Of zijn we wezens die het werk moeten verrichten en geen mening mogen hebben? Mijn vragen zijn; hoe functioneert een mens in een werkomgeving? Hebben werknemers überhaupt nog rechten? Is het wel toegestemd om je eigen mening te uiten? Wat is de definitie van samenwerking/teamwork? Wordt er überhaupt naar je geluisterd? En zo heb ik er nog heel wat vragen over het leidinggeven. Mijn mening is dat er meer om je heen gekeken moet worden en meer geluisterd moet worden, zich meer verdiepen in andermans problemen (tot op een hoogte). Eerlijkheid is heel belangrijk. Het is belangrijk dat personeel je kan vertrouwen en het gevoel hebben dat ze belangrijk zijn. Uiteindelijk breng je meer dan 40 uur per week samen door. Je creëert een tweede gezin naast je eigen gezin. Je hebt een soort dubbelleven. Het is maar wat je ervan maakt. Het belangrijkste is dat je je eigen waarde behoudt en dat je iedereen in zijn/ haar eigen waarde laat. Toon respect aan je omgeving. Zolang men zijn omgeving respecteert wordt men gerespecteerd.

Gr. Jilia

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wilbrand Kuijt
Beste Jilia, Je komt met veel open deuren: wees vriendelijk, luister naar elkaar, eerlijkheid is belangrijk enzovoort. Gaat het niet gewoon over wees jezelf in je kracht en in je kwetsbaarheid? Durven butsen op te lopen, die horen ook bij het leven. 

Volgens mij gaat het over: eerlijk zijn naar jezelf, luisteren naar jezelf, trouw zijn aan jezelf. Dan komt de rest vanzelf. 

De focus op je medewerker kan dermate  betuttelend zijn. Hierdoor beperk je naar mijn idee het groeipotentieel. Het is als een dirigent die keer op keer de violist voorspeelt hoe die moet spelen. Helaas dat kan niet. De violist moet zichzelf serieus nemen en de dirigent is er om hem te helpen het beste uitzichzelf te halen. Of dat gebeurt, daar gaat de dirigent niet over, dat is echt aan de violist. Het gaat bij de dirigent om maximaal een veilige en inspirerende omgeving te creeeren waarbinnen de violist de keuze heeft om de uitdaging aan te gaan. 
Ed Farla
Beste Jilia, Dit is de eerste keer dat ik op jullie site uitkom en een artikel lees. Je stelt gelijk de BIG-Question, wat is leidinggeven ? Daar vinden we telkens een nieuw antwoord op.

Uit ervaring weet ik dat leiding geven begint bij leiding aan jezelf geven, pas dan kun je leiding aan anderen geven (is natuurlijk ook een open deur).

Een andere uitleg die ik laatst hoorde is de volgende <em>Leiderschap heeft te maken met de kwaliteiten van een individu om anderen te be&iuml;nvloeden en in staat te stellen om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de</em> <em>doelstellingen en het succes van de afdeling of organisatie waar zij werken.
</em>Dit vondt ik wel een treffende uitleg.....

Een belangrijke vraag die een lg zich moet stellen is in mijn ogen <em>&quot;Wat vindt ik ervan ?&quot;,</em> telkens opnieuw een standpunt voor jezelf innemen en van daaruit bewegen.

Ben benieuwd waar dit artikel toe leidt.....
wilbrand kuijt
Ik zou beginnen met de vraag: moet ik er wat van vinden?