Nieuwe mindset is zwaar onvoldoende!

Sjoerd is trots. Hij en enkele andere HBO- en academisch schoolverlaters zitten sinds drie maanden in een traineeklas bij een grote verzekeringsorganisatie. Gedurende de eerste maanden hebben ze stage gelopen binnen diverse afdelingen, zijn ze getraind in sociale en communicatieve vaardigheden, hebben ze college gekregen over de financiële aspecten van verzekeringen en nu is het tijd voor hem en zijn zeven collegatrainees om aan het begin van maand vier leiding te gaan geven aan een eigen unit.

Daar hoort natuurlijk een tweedaagse training over servant leadership, leiderschapsstijlen en de mindset bij. De HR-afdeling heeft heel zorgvuldig een programma samengesteld waarin diverse facetten van en de nieuwste inzichten rond leiderschap aan bod komen. Het wordt Sjoerd duidelijk dat alle gedrag dat hij laat zien effect heeft op zijn unit. Dat hij geheel en al verantwoordelijk is voor gedragingen van zijn mensen, omdat hij een voorbeeld voor ze is. Door een gelijkwaardige opstelling zal hij als vanzelf afdwingen dat de unit zich in de door het bedrijf gewenste richting beweegt. Hij zal als cultuurdrager de weg wijzen en zijn mensen veel vrijheid kunnen geven.

Arme, arme, arme Sjoerd en collegatrainees. Tijdens de inspirerende tweedaagse wordt geheel en al voorbij gegaan aan het feit dat er binnen de units waaraan zij gaan leidinggeven al een subcultuur bestaat. Dat zij hoogstwaarschijnlijk ontvangen worden met termen als: 'dat doen wij al jaren zo!' en 'waarom moet het anders?' Dat hij met het nodige wantrouwen wordt bekeken. Daar sta je dan met je nieuwe inzichten, mindset en goede bedoelingen. Sjoerd weet een aantal weken later nauwelijks waar hij moet beginnen.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Alberdina Turkstra
Ja, of dat nou een tekortkoming is van het scholingsprogramma van de "baas" of die van de HBO-instellingen of die van de recruters die menen dat hbo-verlaters zonder ervaring ook meteen kunnen leidinggeven... als ze er maar eerlijk in zijn. Hallo, ik ben Sjoerd ik heb geen kaas gegeten van leidinggeven, maar ik ben heel knap en weet vakinhoudlijk dusdanig veel dat ik de toko hier mag aansturen. Let's go. En liefst een beetje samen, jullie leren mij wat en ik jullie en komen we er niet uit, nodigen we wat ervaring erbij uit en een supervisor in het eerste halfjaar is ook wel handy.

én met een beetje charisma dat je ook een natuurlijk leider bent... en dat kun je zelfs als 14-jarige wel hebben (ècht!) als je die niet hebt dan... hoop ik dat je verdomd goed in je vak bent,, maar gelukkig heb ik geen verstand van verzekeringen
Edwin Lambregts
Sjoerd is trainee. Dat betekent dat Sjoerd vooral mag gaan leren van de ervaren rotten in de organisatie. Daar moet Sjoerd dankbaar voor zijn. De instelling van een jongeling dat hij het beter weet en dat hij de zaak wel 'even' zal gaan veranderen zal arrogant overkomen op zijn collega's in de unit.