Hoe zit het met de ethiek rond AI, nu het een hype is?

Zij, die al wat langer bezig waren met AI, hadden het al eerder verwacht, maar het duurt altijd even. Maar nu? Ineens zie je het 'hypen'! Artificial Intelligence. In 2017 stond ik een rede te houden voor middenstanders over de toekomst van AI en de mogelijkheden. Ook in trainingen 'Strategie Visie en Innovatie' van BVO voegde ik al veel informatie over AI in de trainingen. Ik baseerde me op Mo Gawdat, het boek 'Echt nep', artikelen en boeken over toepassingen van AI, maar vooral ook: wat voor wereld wordt het en wat zal de menselijke inbreng zijn?
Wat niet zoveel mensen weten, is dat ik al sinds 2011 in trainingen praat over AI. En dat heb ik bijgehouden. Wat is straks efficiënt gedrag? Hoe geef je leiding in het AI-tijdperk? Hoe leer je de juiste vragen stellen (zeer belangrijk bij Chat GPT).


Maar ook: wat voor soort aansturing zal je straks geven als manager? En wat wordt van de vakspecialisten verwacht? En tenslotte: hoe ziet het met de ethiek rondom de introductie van AI?
Dat laatste aspect zie je in hype-periodes van een nieuw fenomeen altijd weer verdwijnen. En dat lijkt me toch niet zo handig. Mo Gawdat en meer mensen hebben laten zien dat we wakker moeten blijven. De paniekscenario's hoeven we ook niet achterna te lopen, maar hoe gaan we om met de gevolgen van de introductie van AI?
Gaan we banen verliezen of juist winnen, zoals bij eerdere 'revoluties' op het digitale vlak? En tenslotte: hoe zet je AI effectief in? En hoe zit het met de betrouwbaarheid van AI? Het wordt tijd dat we gaan inzien dat er niet alleen aandacht moet zijn voor de technische mogelijkheden van AI, maar ook kijken naar de andere kanten ervan. De trainingen die ik mocht geven tot nu toe lieten mensen een flinke stap vooruit zetten bij het gebruik van AI.
Het wordt echt leuk, maar er zijn ook een paar vragen die we moeten stellen. Want voor je het weet is er een kleine elite straks schatrijk, en slaat de armoede toe op talloze plaatsen. Nu al verdient Elon Musk meer inkomen dan heel Zuid-Afrika bij elkaar. 

Check voor trainingen op dit gebied:  

https://www.bertoverbeek-pitchersupport.org/about-6

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>