Diversiteit hoeft niet saai, streng en stoffig te zijn

Diversiteit en inclusiviteit moeten niet een stoffig beleidsthema zijn in hogere lagen van de organisatie. Het gaat er om alle lagen erbij te betrekken. Dus: wat is diversiteit voor operationele afdelingen, voor customer service teams, voor technische specialisten, kortom: voor iedereen die in je organisatie werkt? Hoe ziet het eruit? Wat is er wenselijk?

Bovendien mag het accent komen te liggen op nut en fun van inclusiviteit. Het nut zit hem in meer begrip, een open mind, een betere samenwerking en sfeer, en daardoor uiteindelijk een beter resultaat. De fun zit hem in het interessante en amusante van de verschillen. Ik ken werkplekken waar men speels omgaat met die verschillen. En dan denk ik: zo kan het ook.

Niet die politieke geladenheid, dat eeuwige gesoebat over dat 'zullie zich aan ons moeten aanpassen'. Niet die ongezellige strenge omgang met het thema, maar samen zoeken naar hoe je een fijne en ontspannen sfeer kunnen creeëren, waarin mensen prettig met elkaar kunnen werken. En dat kan!

Vorige week gaf ik een webinar over dit onderwerp  (je kunt zowel sheets als webinar opvragen via de link hieronder). Om alle organisatielagen hiervan te laten profiteren, en dit zo snel mogelijk te doen introduceerde ik twee makkelijk toepasbare modellen.

Het ene (ODUSÉ-model) geeft de fasering aan. Het zijn de stappen die je maakt als organisatie om als geheel snel inclusief te worden. Het ACTION-model helpt je om je medewerkers betrokken te houden. Hiermee zorg je ervoor dat medewerkers de onderlinge verschillen benutten in gender, afkomst en leeftijd. En wel zo dat sfeer, samenwerking en resultaat beter worden. Neem rustig contact met me op voor informatie over de trainingen en organisatiecoaching, die ik in mijn portfolio heb. (bert_overbeek@hotmail.com)

 

https://pages.services/recordingsaanvragen.exactpi/webinar-recordings-aanvragen-diversiteit/

Hieronder in steekwoorden een aantal belangrijke topics:

  • Verticale, huidige top-down benadering te vaak wat stoffig en onvoldoende effectief
  • Laat zien dat het een meerwaarde heeft bij werk
  • Leg de nadruk op de leuke en helpende kanten van diversiteit
  • Het moet meer horizontaal en bottom-up gaan
  • Kijk naar hoe diversiteit en inclusiviteit er al uitzien in de praktijk en begin daar
  • Inclusiviteit en diversiteit spelen een rol bij samenwerking, communicatie en dus bij resultaat.
  • Begrip voor collega’s is bij samenwerking enorm belangrijk. Mannen en vrouwen communiceren anders, culturele verschillen hebben invloed, levensbeschouwingen, etc.
  • Heb aandacht voor het proces van diversiteit en voor de mensen

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>