Dat deze aarde er slecht op staat komt niet door een generatie...

Gretha Thunberg heeft ongelijk. Ze is niet verraden door mijn generatie. Een behoorlijk deel van mijn generatie heeft veel gedaan voor onze planeet. Er is gevochten tegen onrecht, tegen onderdrukking, tegen slavernij en tegen ongelijkheid. De opa’s en oma’s van de generatie die Thunberg aanklaagt gooiden terpentine in de grond, bespoten hun groenten met herbiciden, gaven de varkens en kippen een dier-onterend bestaan en reden en vlogen in het rond. Daaraan is veel gebeurd.

Maar ondertussen was en is er altijd een deel van de bevolking dat lak heeft aan de gezondheid van onze biotoop. Zij hebben vooral rechten; geen plichten. Ze willen léven, dat is het belangrijkste. Jammer voor de dieren en voor de planeet, jammer voor de medemens, er moet nú gezopen, gevreten en voortgeplant worden. Het zijn de mensen die alle kapitaal wegkapen en daar ook steeds meer mee bezig zijn. En in hun kielzog loopt een horde die het wel lekker vindt om mee te profiteren.

En dat is in de generatie van Thunberg niet anders, helaas. Hoe hard je ook een hele generatie aansprakelijk wil stellen voor iets, het gaat om de graaimentaliteit en de hebberigheid. Het gaat om het niet aan een ander denken. En er is altijd een deel van de mensen dat achterblijft. Het is de uitdaging voor de generatie van Gretha Thunberg om die groep mee te krijgen in het verhaal. Het zou een volgende stap kunnen zijn in de ontwikkeling van de menselijke omgang met de natuur, waaraan door een deel van de vorige generatie zo hard gesleuteld is.

Bert Overbeek is een veelgevraagd trainer en organisatie coach. 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>