Vakantie! of niet?

Hier moét over geschreven worden. “Vakantieganger komt niet los van zijn baan”, staat te lezen in het FD van 17 juli. Hoe is het mogelijk, denk ik, reeds na de derde zin.
Wat blijkt? Bijna de helft van de werknemers is op camping of strand met het werk bezig. Laptop en mobiel staan paraat om de dringende werkbehoeftes te bevredigen. Bijna 20% van de vakantiegangers checkt zijn zakelijke e-mail.

Even verderop in het artikel lees ik dat Belgische en Italiaanse werknemers het hoogste scoren op de lijst van loyale werknemers (resp. 27,4 en 27% wil de vakantietijd opofferen). En dan begin ik te twijfelen. Wat me meer intrigeert, is de term “loyaal”. In het artikeltje wordt maar gewoon aangenomen dat het werken vanaf het vakantieadres te maken heeft met loyaliteit naar de baas. Is dat zo?

Ik geloof daar dus helemaal niks van! Denk maar niet dat je op de camping zo graag je laptop openvouwt om je baas te plezieren. Om hem blij te maken met je mening over die offerte. Je doet het namelijk helemaal niet voor hem. En dat weet iedereen! Er is maar één reden waarom je vingers niet op de barbecue, maar op het toetsenbord liggen en dat is om de onrust in jezelf weg te werken. Doorwerken heeft helemaal niets te maken met loyaliteit. Het is afhankelijkheid. Het gevoel dat je blackberry zit te branden in je broekzak. Welke sms of mail zou er binnengekomen zijn? Van wie? Nieuwsgierigheid maakt zich van je meester. Of sterker nog, je zou wel eens iets kunnen missen. Stel je voor. (Voor de verslaafden onder ons: probeer je dat inderdaad eens voor te stellen. Ogen dicht, visualiseren, blackberry buiten bereik. Wát mis je?).

Pure verslaving dus. En de technologie maakt het gemakkelijker dan ooit. Ik ben de trotse bezitter van een iPhone. Zo’n cool ding (want van Apple) waarmee je alles kunt doen. Waar ik ook ben, ik ben altijd online en heb m’n volledige virtuele kantoor in m’n achterzak. Wel zo prettig.

Of niet? Want het is de afhankelijkheid van een rare behoefte om niets te willen missen. Het is geen loyaliteit. Het is een gemis. Pure armoede. De wereld is veel groter dan die van Word- en Excelbestanden, groter dan altijd maar weer dezelfde berichtjes van dezelfde mensen.

Ook zijn er mensen die zeggen: ja, maar ik vind mijn werk onwijs leuk. En op vakantie wil ik het ook leuk hebben. Die hebben het niet begrepen. Kijk om je heen! Ervaar hoe groen een boom is, hoe een vlinder vliegt, hoe een puber lonkend naar een meisje staat te kijken, hoe mooi je eigen vrouw is! En maak foto’s. Met je volledige bewustzijn. En met je iPhone.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Elvira
helemaal eens! Ik ben ook troste eigenaar van zo'n blackberry. Het is bij mij voornamelijk de nieusgierigheid. verder staat hij op vakantie uit, en check ik hooguit 5 minuten per dag mijn mail. Afgelopen vakantie ging hij dat toch af en toe aan voor de navigatie of om een foto te maken en die naar het thuisfront te mailen... maar toen ik met onze rondreis een dag of 4-5 geen bereik had (ja dat kan echt nog gebeuren) vond ik het heerlijk rustig.
Toch roept een blackberry wel verwachtingen op, ook bij de werkgever. Je kunt niet zeggen dat je je telefoon/ blackberry thuis laat. Het is wellicht raar, maar dat wordt niet eens als een optie beschouwd...
Dus voor iedereen die het zelfde soort collega's of werkgevers heeft als ik... ik hoop dat ook jullie in een "blinde netwerkvlek" terecht komen...

Sterkte met het loslaten in ieder geval.
sander
Mij uit het hart gegrepen, deze tekst.Duidelijk is hoeveel mensen bang zijn voor stilte, want wat ga je dan wel niet allemaal voelen??Ik kies liever voor een weekje chagrijnig op een echt rustige plek. Daarna komt langzaamaan de innerlijke rust. Dat werkt pas echt tegen stress, is goed voor de gezondheid en de inspiratie bovendien. 
Grimbert Rost van Tonningen
Europa heeft nog steeds veel Rousseau aanhangers, die de puurheid van het Zwitserse bergdorp idealiseren, zie het artikel en de reacties. Natuurlijk moet je proberen van je werk vrij te raken tijdens vacantie. Dat lukt soms niet, zeker niet als je een intensieve baan hebt,. Blackberry mania begint al tijdens het werk en dan kun je ook niet meer stoppen. Het gaat om evenwicht zoals zo vaak, wat niet wegneemt dat ik iedereen feliciteer die zijn vrouw nog steeds aantrekkelijk vind.