Ruimte voor creativiteit leidt tot betere innovatie

Eerder heb ik geschreven over het belang van voldoende ruimte voor zelfsturing en zelforganisatie bij medewerkers in organisaties. Eén van de doelen hiervan is natuurlijk het stimuleren van echte, vernieuwende creativiteit. Creativiteit die leidt tot baanbrekende innovaties in producten en processen.

Onlangs kwam ik dit filmpje over creativiteit tegen op YouTube:

http://www.youtube.com/embed/jgvx9OfZKJw

Het filmpje laat mooi zien dat, onder tijdsdruk, de kinderen bijna allemaal dezelfde tekening maken. Terwijl, gegeven de tijd en ruimte, de kinderen de meest fantasievolle creaties maken.

'Alles wat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid' (Albert Einstein)

Sommige mensen zullen tegenwerpen dat ze beter werken met een deadline. Pas tegen de deadline, als de druk toeneemt en de adrenaline vrijkomt, ontstaan hun ideeën. Volgens mij zijn dit echter vooral ‘meer van hetzelfde oplossingen’ en geen ‘vernieuwende ideeën’.

Vorig jaar heeft Facebook, een creatieve organisatie bij uitstek, haar medewerkers zelf de kernwaarden voor het werken bij Facebook laten definieren. Deze kernwaarden zijn (volgens het verslag van ZiPconomy):

  • Set Me Free (ik heb elke dag de vrijheid te doen wat ik wil)
  • Be Clear With Me (ik wil weten wat er van me verwacht word)
  • Care About Me (ik verwacht werkelijke interesse in mijn persoon)
  • Recognize Me (als professional wil ik mij erkend en herkend voelen in wat ik doe).

Nadrukkelijk staat ‘Set Me Free’ bovenaan. Deze kernwaarde past helemaal bij de conclusie van de makers van het filmpje: ‘creativiteit wordt niet geprikkeld door tijdsdruk, maar door vrijheid, speelsheid en plezier’. Uiteraard hoort hier wel een opdracht bij, net zoals in het filmpje, of een hoger persoonlijk of organisatiedoel. Het gevoel van richting, ‘Be Clear With Me’, is dan het startpunt voor het proces van creativiteit.

Zelf herken ik dit wel, dat ‘creatief zijn in vrijheid’. Mijn beste ideeën komen als ik aan het hardlopen ben of aan het wandelen met de hond. Het is nu mooi weer, dus ik ga weer even naar buiten om creatief te zijn!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>