Innovation by going Wiki

Linux en de wiki’s waren de eerste spraakmakende voorbeelden. User generated content is al niet meer weg te denken uit het media landschap. De wikiwisering heeft TOMTOM nu bereikt, de gebruiker verbetert het systeem.
Het mijnbedrijf Goldcorp laat ook een fraai voorbeeld zien. Goldcorp zat 10 jaar geleden muurvast. De eigen experts kwamen geen stap verder ondanks een berg van geologische data. Rob McEwen, de CEO van Goldcorp Inc. in Toronto, besloot de data toegankelijk te maken via internet en loofde voor degenen die de meest belovende locaties konden aanwijzen een bedrag van $575,000 uit.

Het eindresultaat van de "Goldcorp Challenge" was boven verwachting. Meer dan 1,400 wetenschappers, ingenieurs en geologen uit 50 landen haalden de geologische data online naar hun computers en begonnen met hun virtuele exploratie.

Toen de resultaten bij Goldcorp begonnnen binnen te komen raakte het panel van 5 jury leden helemaal in de war van de creativiteit en de kwaliteit van de ingediende voorstellen. Voor McEwen was het eindresultaat fantastisch "We have drilled four of the winners' top five targets and have hit on all four." De resultaten van het bedrijf schoten vervolgens omhoog: “This catapulted this under-performing $100 million company into a $9 billion juggernaut”

McEwen was een buitenstaander in de mijnindustrie. Anders had hij dit nooit ondernomen. Zijn aanpak was ongehoord. "Alle gegevens zomaar uitventen! Daarmee laat je je concurrenten in je kaarten kijken. Ook de aandeelhouders pikken dit niet." Intern en extern was er ongeloof en weerstand.

Ik denk dat we in dit verband ook zeker van een sociale innovatie kunnen spreken.

Welk bedrijf volgt? Speelt er een lastig probleem? Maak er een prijsvraag van! Stel een jury samen en gun de personen of teams met de beste suggesties een royale prijs. Veel klanten denken graag mee en goede professionals zijn gek op hersenkrakers.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Crowdsourcing
[...] Bijvoorbeeld over andere voorbeelden van user centred innovation, Wikinomics, en Innovation by going Wiki.  Meer informatie over het onderwerp crowdsourcing vind je o.a. op het weblog van Jeff [...]
Innovation by going Wiki | innovatielog.nl
[...] Linux en de wiki’s waren de eerste spraakmakende voorbeelden. User generated content is al niet meer weg te denken uit het media landschap. De wikiwisering heeft TOMTOM nu bereikt, de gebruiker verbetert het systeem. Het mijnbedrijf Goldcorp laat ook een fraai voorbeeld zien. Goldcorp zat 10 jaar geleden muurvast. De eigen experts kwamen geen stap verder ondanks een berg van geologische data. Rob McEwen, de CEO van Goldcorp Inc. in Toronto, besloot de data toegankelijk te maken via internet en loofde voor degenen die de meest belovende locaties konden aanwijzen een bedrag van $575,000 uit. (more…) [...]
Innovatie in het nieuws, zomerspecial 2008 (2)
[...] laten werken van mensen wordt ook wel crowdsourcing genoemd en is gebaseerd op het principe van The Wisdom of Crowds. Websites als Wikipedia berusten in zijn geheel op dit principe. Daarnaast is er een groeiende [...]