Vijf voordelen van telewerken voor werknemers

Telewerken is hot! Steeds meer organisaties gaan er toe over om thuiswerken formeel te regelen. Telewerken wordt steeds vaker een vast onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. In dit artikel vijf voordelen van thuis werken voor de werknemer die met zijn tijd mee wil gaan. Telewerken biedt werkgevers en werknemers voordelen. De meest genoemde argumenten voor werknemers om een deel van hun arbeid buiten het kantoor te verrichten:

 1. Minder reistijd
  Het 'leed dat file heet' wordt door telewerken nagenoeg voorkomen. Laat ik mezelf als voorbeeld te nemen. Ik woon in Breda en ik werk in Utrecht. Normaliter ben ik met de auto ongeveer 45 minuten onderweg van huis naar de werkplek. Ik vind dat nog net acceptabel. De laatste jaren vormt de file op de A27 echter een groeiende ergernis. Vaak ben ik daardoor 3 uur per dag onderweg. Thuis werken levert mij (en de baas) 37,5% productiviteitswinst op als ik deze uren thuis doorwerk. Of natuurlijk 3 uur extra vrije tijd. Plus uiteraard de uitgespaarde reiskosten. Een mens is niet gemaakt om in de file te staan. Probeer het dan ook zo veel mogelijk te voorkomen!
 2. Combinatie van werk en zorg
  Door thuis te werken lukt het mij om mijn dochter 's ochtends naar de kinderopvang te brengen, en/of 's avonds weer op te halen. Het geeft me ook de mogelijkheid om te koken of om tussendoor boodschappen te doen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze voordelen ook door de partner erg worden gewaardeerd. De gemoedsrust die dit met zich meebrengt is weldadig. Al deze taken kunnen gemakkelijk worden ingepast in de tijd die anders met woon-werk verkeer verloren was gegaan.
 3. Geen afleiding
  Telewerken betekent ook: geconcentreerd werken. Geen prietpraat van collega's die aan je bureau komen. Geen geleuter bij het koffie-automaat, hoe leuk dat soms ook kan zijn. Vooral bij langdurige klussen waar je je hoofd bij moet houden, zoals het schrijven van een rapport of een artikel, is de rust van de thuiswerkplek een uitkomst. De effectiviteit en de efficiëntie van de inspanningen gaan met sprongen vooruit. Een collega nodig voor afstemming of raad? Geen nood, want e-mail en telefoon zijn onder handbereik.
 4. Alles bij de hand
  Moderne kantoorgebouwen zijn ingericht volgens het flexprincipe. Dat betekent dat (bijna) niemand een vaste werkplek heeft. Het gevolg is dat iedereen die een dag op kantoor wil werken probeert zijn laptopje zo vroeg mogelijk te stallen op een voor hem of haar zo voordelig mogelijke werklocatie. Om vervolgens de helft van de dag niet aanwezig te zijn. Dergelijk 'badhanddoekjesgedrag' kan behoorlijk irritant zijn. Thuis werken heeft het voordeel dat je de werkplek helemaal voor jezelf hebt (mits je alleen thuis bent natuurlijk), met een inrichting die helemaal op jouw wensen is afgestemd. Bovendien heb je alle benodigdheden bij de hand. Zoals daar zijn: een snelle desktopcomputer met een fijn groot scherm en dito toetsenbord, een printer letterlijk op 'arms length', een kast met vakliteratuur en een archiefkast met lopende en afgesloten dossiers. Een zevende hemel in vergelijking met de moderne flexplek op kantoor!
 5. Effectiever vergaderen
  Een gedeelte van de werkweek telewerken betekent in de praktijk dat je veel selectiever omgaat met vergaderingen met collega's. Ik beschouw het tegenwoordig als een uitdaging om alle interne meetings zo veel mogelijk op één of twee dagen in de week te plannen. Afstemming per e-mail of telefoon (conference call) blijkt vaak minstens zo effectief als een interne bijeenkomst met slechte automatenkoffie in een troosteloos vergaderzaaltje. Telewerken levert daardoor indirect meer netto werktijd op en dus een kortere 'to do' lijst.

Hierboven heb ik vijf goede argumenten gegeven voor telewerken vanuit de optiek van de werknemers. Gebruik deze argumenten om je leidinggevende te overtuigen van het nut van telewerken. Het is echter niet allemaal goud wat er blinkt. Daarom zal ik in een volgende posting aandacht besteden aan de vijf nadelen van telewerken.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>