Hoe je snel en continu verbetert: ‘Move before you’re ready’

Move before you're readyWaarom komen zoveel goedbedoelde veranderinitiatieven niet van de grond? Organisaties doen er vaak alles aan om de gewenste verbeteringen op gang te brengen. Er worden analyses gemaakt, veranderplannen geschreven en projectgroepen aangesteld – en toch komen mensen niet in beweging. Waardoor veel initiatieven uiteindelijk een stille dood sterven. Dit boek laat zien hoe je de effectiviteit van veranderingen aanzienlijk vergroot door continu te verbeteren en dat begint met een veranderde mindset: ‘Move before you’re ready’.

We praten en plannen wat af met elkaar om een beweging van continu verbeteren binnen teams of organisaties voor elkaar te krijgen. Steeds meer ontstaat het besef dat we hierdoor maar lastig tot daadwerkelijk continu verbeteren komen. Door de toenemende complexiteit van organisaties en snelheid van ontwikkelingen heeft niemand een glazen bol om vooraf te voorspellen welk plan succesvol gaat zijn. Kom daarom liever versneld in beweging en leer door te doen. Praat bijvoorbeeld niet over de gewenste cultuurverandering, maar ga snel hier en nu experimenteren met gewenst gedrag en acties. Dit boek gaat over hoe je de effectiviteit van veranderingen vergroot door continu te verbeteren met als mindset ‘Move before you’re ready’.

Door de snelheid van ontwikkelingen ontkomt geen enkel team of organisatie er meer aan om hun wendbaarheid te vergroten. Dat is een open deur, maar vormt wel het decor waardoor een sneeuwbaleffect gaande is van veranderingen. Traditioneel werden veranderaanpakken van bovenaf bedacht en werden mensen ‘door de wasstraat heen gehaald’. Door de enorme populariteit van agile-methodieken zoals Lean, Scrum en de Lean Start-up, maar ook boeken als Vaart maken (2014) van Hans van der Loo en Ontketen vernieuwing (2015) van Arend Ardon, gaat het tegenwoordig over versneld in beweging komen, de werkvloer ‘empoweren’ en veranderen in vele, kleine stappen en kortcyclisch leren en verbeteren.

Ex-dj Michael Pilarczyk noemt dit ‘Move before you’re ready’ (MBYR). Een credo dat hij leerde van ondernemers als Lex Harding en Joop van den Ende. Deze mensen hebben een idee en gaan dat uitproberen. Onderweg sturen ze bij. Werkt het niet, dan laten ze het idee snel los. Werkt het wel, dan werken ze het verder uit. Hetzelfde geldt voor teams en organisaties wanneer zij veranderen. Aan de start van een verandertraject weet je immers het minst – zeker nu ontwikkelingen ontzettend snel gaan en organisaties zeer complex zijn. Uitvoerige plannenmakerij heeft daarom weinig zin. Probeer je ideeën liever snel uit in de praktijk.

MBYR betekent dus eigenlijk ‘onaf’ aan de slag gaan. Je bent continu bezig om in elke situatie te ontdekken wat het best werkt. Klein is daarbij het nieuwe groot als je een beweging van continu verbeteren snel voor elkaar wilt krijgen. Werk in vele kleine stappen, leer en verbeter kortcyclisch en denk daarbij in ‘actie-experimenteren’. Zodra dus teamleden bij je komen met een vraag is een logische reflex dat je daar antwoord op geeft als collega, veranderaar of leidinggevende of dat je daarvoor met elkaar gaat discussiëren. Effectiever is het om de kennis en het zelf oplossend vermogen maximaal te benutten. Dit betekent dat je continu mensen stimuleert om te experimenteren door vragen te stellen als: ‘wat is de snelste manier om uit te vinden of jouw idee werkt?’ in plaats van met elkaar te blijven praten over wat het beste verbeteridee is.

Samenvattend: we hebben geen glazen bol om de toekomst te voorspellen, dus voorkom het praten over verbetering en plannen in detail uitdenken. MBYR betekent kiezen voor tempo maken boven volledig willen zijn. Kom versneld in beweging, verander, leer en verbeter. Ben je nog steeds aan het lezen?! Waar wacht je nog op? Move before you’re ready!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Lid sinds 2022
Beste Eric,

Dit artikel bewijst eens te meer hoe ver m’n vierde spirituele vader Paul de Sauvigny de Blot SJ zijn tijd vooruit was toen ik hem voor het eerst eind 2011 ontmoette. Toen beschreef hij mij de zinloosheid van plannen maken en projectgroepen samenstellen en gaf hij als voorbeeld het ‘Hoge snelheidstrein” debacle en voorspelde daarbij ook de Fyra Amsterdam-Brussel miskleun van de NS en de NMBS. Paul de Blot stelde dat wanneer de projectgroepen uiteindelijk tot uitvoerbare besluiten komen, de wereld zodanig veranderd is dat die oplossingen niet meer kunnen werken, waarna … terug projectgroepen worden samengesteld.
Paul de Blot toonde mij ‘en passant’ aan dat men continu en snel verbetert door wat hier ‘Move before you’re ready’ wordt genoemd. Ik ken het boek niet en hoop wel dat het aan Caesar (Paul) geeft wat Caesar toekomt. Indien dit niet in het boek gebeurt, heb ik dit hier met dit commentaar graag recht gezet.

Door de inzichten van Paul te koppelen aan mijn mindset en gebruik makend van Creative Interchange verbeterende ik m’n mindset en kwam voor het eerst tot een van mijn boutades: CI in het kwadraat: ‘”Continuous Improvement through Creative Interchange!” Daarmee val ik nu al vijf jaar iedereen rondom mij lastig.

Continue verbeteren begint inderdaad met de mindset “Move before you’re ready”. Dit zou een definitie kunnen zijn van mijn persoonlijke mindset. De Leuvense professor dr. Johan Van de Kerchove zaliger (die ik soms ‘de andere Johan’ noem) verweet mij zo’n goede twintig jaar geleden dat ik die ‘Move before you’re ready’ mindset had. Dat ik van zodra ik een idee had dat idee al aan het implementeren was. Ik beweerde dat ik door ‘vallen en opstaan’ het idee optimaliseerde. Hij vond dat verderfelijk, want ik diende zoals hem, geduldig te wachten totdat het idee organisch gegroeid en rijp voor implementatie geworden was. Daar had ik de tijd niet voor…

Beste Eric Alkemade, ik vraag mij af of het boek ook het onderliggend proces aan Lean, Agile, Theory U en zo meer beschrijft. Met andere woorden of de auteurs het proces beschrijven waardoor de mind wordt veranderd (omdat de mind nu eenmaal zichzelf niet kan veranderen). Zoals ik al in uw columns bepleitte, is dat het Creatief wisselwerkingsproces. Het proces waardoor (eindelijk) empowerment en verandering in alle richtingen werkelijkheid kan worden.

Creatively,
Johan
Eric Alkemade
Auteur
Beste Johan,
Bedankt voor je, zoals altijd, uitgebreide reactie! Ik heb gevraagd of de auteurs van het boek op jouw opmerkingen en vragen willen reageren.
Lid sinds 2022
Beste Eric,

Geen dank en inderdaad ... ik ken m'n valkuilen en ontwijk ze zelden. Zoals prof. dr. Jesse Segers van de Antwerp Management School me onlangs schreef: "Ik ben dit stadium gepasseerd."

Ik hoop de auteurs m'n vragen willen beantwoorden.
Alvast bedankt voor je, zoals steeds, vlugge en respectvolle reactie.
Creatively,
Johan
Linde Peters
Beste Johan,

Wat leuk dat je zo'n uitgebreide reactie hebt gestuurd n.a.v. het artikel over ons boek: Move before you're ready. Je reactie doorlezend zie ik dat je je de mindset absoluut eigen hebt gemaakt. Het met vallen en opstaan optimaliseren zoals je het beschrijft noemen wij experimenteren. Zoals het design thinking de mindset ook omschrijft: ga er van uit dat veel van je ideeën niet werken en dat je het de eerste keer vaak mis hebt. Dat is geen negatief nieuws. Maar biedt ons juist de gelegenheid om bij te sturen en zo tot een optimaal resultaat te komen. Daarvoor is het wel nodig regelmatig te reflecteren op onze experimenten: zijn we nog op de goede weg? Wat bouwen we uit en waar stoppen we mee?

Deze mindset vraagt veel van de veranderaar omdat de mens van nature niet houdt van verandering omdat dan automatisch bestaande patronen en gewoontes in het geding komen. Dat levert vaak 'gedoe' op. Ons uitgangspunt is dat 'gedoe' juist op te zoeken, omdat er veel waardevolle informatie kan schuilen in de weerstand van mensen. Maak daar gebruik van! Dat sluit mooi aan op de focus op diversiteit die ik terug lees in de creative interchange theorie die je aanhaalt. Daar proef ik ook appreciatie inquiry in terug (de waarderende benadering). Klopt dat? Ook die halen we aan in het boek. Kortom: andere theorieën maar met veel raakvlakken.

In Move before you're ready benadrukken wij de theorie van Chris Argyris om de lezer te helpen zijn of haar mindset te veranderen. We gebruiken de casemethodiek als praktische tool voor de lezer om bestaande kaders inzichtelijk te maken en zo tot het gewenste resultaat te komen.

Met hartelijke groet,

Linde Peters