Hans Rosling: Zo maak je statistiek weer spannend

Vandaag zag ik een filmpje van de Zweede professor Hans Rosling (Karolinska Institutet) op TED waar m'n mond van open viel. Rosling is een professor op het gebied van internationale gezondheidszorg, met een bijzondere belangstelling voor gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Met behulp van Trendalyzer software toverde hij de meest inzichtelijke statistieken voor de ik ooit heb gezien. Kijk zelf maar!

Rosling is naast zijn werk als professor ook directeur van de Gapminder Foundation, dat hij samen met zijn zoon Ola Rosling en schoondochter Anna Rosling Rönnlund heeft opgericht. De softwaretool Trendalyzer is door Gapminder ontwikkeld om internationale statistieken op een inzichtelijke en tevens visueel aantrekkelijke manier in beeld te brengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van reeds bestaande databanken aan statistieken, zoals die van de Verenigde Naties. Hij brengt zijn product aan de man met behoorlijk humoristische presentaties. In maart 2007 heeft Google de Trandalyzer software gekocht met het doel om publiek toegankelijke statistieke beschikbaar te maken voor een groot publiek.

Hierbij een filmpje als voorbeeld. Mocht dit 'embedded' filmpje niet willen opstarten op jouw computer, dan kun je ook naar deze link van Hans Rosling op TED gaan.

Kijk trouwens wel even verder dan je neus lang is voordat je definitieve conclusies trekt uit deze presentatie. Dat komt omdat hij logiritmische schalen gebruikt die gemakkelijk een vertekend beeld opleveren. Zie ook de reacties van een aantal mensen op TED.

Bronnen: TED, Wikipedia 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>