Channels

Succes is doen wat je wilt doen, wanneer je wilt, waar je wilt, met wie je wilt, zoveel als je wilt (Anthony Robbins)

Hoe definieer jij succes?

Veel mensen hebben een bepaald idee bij het woord succes. Vaak zijn deze ideeën ingegeven door beelden vanuit de media. Succes wordt daarin vaak gekoppeld aan materiële zaken en prestaties, (schijnbaar) resulterend in geluk. Het halen van een diploma, het hebben van een baan met status, een mooi huis kunnen kopen, een tweede huis in het buitenland, een aantrekkelijke partner, die droomauto of boot, enzovoort. Toch ken ik mensen die meerdere van bovenstaande zaken bereikt hebben, en toch niet gelukkig zijn. Spreek je dan nog steeds van succes? Weinig mensen kunnen precies benoemen wat succes voor hen persoonlijk betekent. En dat is jammer, want het weten wat succes voor jou is, geeft je een heldere richting in al je toekomstige keuzes.

Lees ook:

Last van de recessie?

In deze column leer je om de 3 voor jou belangrijkste factoren van succes te bepalen. Na deze oefening, zul je de zin “ik weet dat ik voor mezelf succesvol ben wanneer…” nooit meer vergeten. Het zal een richtinggevende hulpbron worden in al je toekomstige keuzes.

Stap 1. Definiëren
Maak de volgende zin af met drie verschillende definities, op basis van wat voor jou echt belangrijk is in jouw persoonlijke succesgevoel.
Ik weet dat ik voor mezelf succesvol ben, wanneer….
Ik weet dat ik voor mezelf succesvol ben, wanneer….
Ik weet dat ik voor mezelf succesvol ben, wanneer….

Het is zeer belangrijk dat je de nauwkeurige zinsstructuur en de woorden gebruikt van de zin hierboven. Dus niet; Ik ben succesvol, wanneer…(gevaar van extern gemotiveerde succesfactoren).

Stap 2. Herformuleren.
Herformuleer jouw 3 definities totdat zij resoneren.Je weet dat jouw persoonlijke succesdefinitie goed is, wanneer er plots een lampje in je bovenkamer gaat branden (“ja, dit is hem!”) of je voelt een tinteling in je lijf of een licht opgewonden gevoel ontstaan. Voel je dit nu nog niet op die manier? Maak je niet ongerust. Deze oefening is nieuw voor de meeste mensen en het kan een paar dagen duren voor het herformuleren de resonerende definitie oplevert. Ze komen vanzelf. Ook zul je jezelf betrappen op nadenken over succes, aangezien je het opnieuw definieert; dat is goed! Als je echt vastzit en geen enkel resonerende definitie kunt vinden, begin dan gewoon overnieuw en probeer totaal andere definities. Dit, omdat mensen soms hun succesdefinities verwarren met wat zij denken belangrijk te moeten vinden (vanuit de omgeving), in plaats van een echte intern gemotiveerde succesdefinitie.

Stap 3. In lijn gaan leven met jouw succesdefinities.
Je zult zien dat wanneer je jouw succesdefinities voelt resoneren de komende weken, er vanzelf kleine of misschien significante veranderingen in jouw leven zullen voordoen. Ook zul je vrij snel voelen wanneer bepaalde mensen of situaties je van jouw definities wegtrekken. Je zult het gemakkelijker vinden om tegen deze mensen of situaties te zeggen, dat zij niet meer passen in wat voor jou het belangrijkst is. Het is geheel aan jou of je deze veranderingen ook daadwerkelijk wilt doorvoeren op dit ogenblik, maar je zult op zijn minst weten wat jouw lijf en hart je aanraden.

Ik wens je heel veel LEF (en Succes)!

Annemarie Steen
www.uwpersoonlijkecoach.nl

Kennisbank onderwerpen:

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Goede korte heldere bijdrage.
Kan je aan het denken zetten, maar vooral als je daar ontvankelijk voor bent, maw als je je eigenlijk de vragen al aan het stellen bent, in deze of een andere vorm.
Doeners doen dat niet zo en hebben onbewust, intuitief hun succes / geluk voor ogen. Juist voor hen zou het goed zijn om hun gevoel expliciet te hebben.

Ik ben het eens met het feit dat doeners vaak te weinig tijd voor bezinning nemen om hun gevoel expliciet te maken. Ze starten met van alles, maar weten vaak niet welke (langere termijn) richting op. Ik noem dat de kip zonder kop strategie. Denkers daarentegen lopen het risico te lang in het denken en plannen maken te blijven hangen, waardoor ze maar niet in beweging komen. Een kop van een kip zonder poten komt ook niet erg ver.

Je zegt ook dat doeners vaak onbewust en intuitief wel een bepaalde richting volgen. En dat is precies waar denken en doen samenkomen, in een (meestal onbewust) innerlijk weten (noem het intuitie). Wat ik zie is dat weinig mensen echt in contact staan met dit innerlijk weten. Dit kan zijn omdat ze er de tijd niet voor nemen om ermee in contact te komen of omdat ze uberhaupt niet weten hoe dat te doen. De oefeningen in de column proberen hierbij een hulpmiddel te zijn.

http://www.uwpersoonlijkecoach.nl

Voor mij is succes:
“Doen wat ik leuk vind, met mensen van wie ik hou in een omgeving waarin ik iets kan bijdragen”.

Met een glimlach,
Bart van den Belt
http://www.bartvandenbelt.nl

x
x