Twintig jaar na de introductie van de term `glazen plafond` door Wall Street Journal bestaat deze nog steeds voor vrouwen die de top in het bedrijfsleven willen bereiken.

Een speciale commissie van de Amerikaanse regering, de Glass Ceiling Commission, becijferde dat in 2005 vrouwen 46,5% van de arbeidskrachten in de VS uitmaken, maar slechts 8% van de topposities bezetten.

Nog altijd krijgen vrouwen minder betaald dan hun mannelijke collega`s: 72% van wat de man gemiddeld krijgt. Deze cijfers veranderen – ook in andere landen – nauwelijks. Noorwegen, wereldwijd koploper in vrouwen op directieniveau, heeft echter wettelijk vastgelegd dat per 2006 elk bedrijf minstens twee vrouwen moet hebben in het bestuur.

Lees ook:

Een gezond leerklimaat voor gezonde professionals

In Groot-Brittannie is er een organisatie Women Directors on Boards (WDOB). WDOB wil flexiber werkuren voor vrouwen. Daarnaast is de organisatie een mentorprogramma voor topvrouwen gestart. Ook moeten meer vrouwen in subcommissies plaatsnemen die voor bestuursaanstellingen zorgen en headhunter worden, steltCatalyst, een Amerikaanse organisatie voor gelijke kansen voor vrouwen. Zodoende worden er weer meer vrouwen benoemd die weer meer vrouwen benoemen. Daarnaast moeten bedrijven die daadwerkelijk meer vrouwen willen aanstellen, niet alleen op hoge managementposities kijken.

Volg ook de discussie op:
Case: Zijn mannen leuker en slimmer dan vrouwen?
Bert Overbeek

Ik leg graag iets aan u voor, op het gevaar af dat u mij voor een ‘male chauvinistic pig’ houdt. …….

Bron: MD WEEKLY

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x