Channels

Weer compleet anders dan de Baasjes, de Luchtfietsers en de Jamaarders van de afgelopen weken zijn de Gezelligerds. We noemen hen vaak Verbinders, maar in deze omgeving denken we dat Gezelligerds een betere benaming is. Maak kennis met Sander de Goede en Marieke Vredeling en leer vervolgens hoe u het best met mensen zoals zij kunt omgaan.

Sander de Goede
Sander is een jonge advocaat, pas sinds een jaar of anderhalf in dienst bij het Gooise De Jaeger Van der Lucht. Sander is de goedheid zelve. Als jonggediende doet hij de pro-deozaken. Begaan met ieder wezen dat hulpbehoevend is (in zijn vrije tijd is hij bijvoorbeeld ook vrijwilliger bij de dierenambulance), stort Sander zich vol overgave op elke zaak van een minder vermogende die hem wordt toegewezen, waardoor hij vaak succesvol is.

Sander heeft een innige relatie met zijn Marieke. Ze wonen samen in een knus voormalig arbeidershuisje in Ouderkerk aan de Amstel. Wie het eerst thuis is, steekt in de koude maanden de kaarsjes aan, zet muziek op en gaat gezellig koken met een rustig muziekje op de achtergrond. Als de ander thuiskomt en ze uitvoerig geknuffeld hebben, gaan ze aan tafel, waar ze alle gebeurtenissen van de dag met elkaar delen. Dat duurt weleens erg lang, omdat ze enorm begaan zijn met elkaars wel en wee. En als het wat korter duurt, kruipen ze samen lekker op de bank om te genieten van een romantische komedie op tv.

Marieke Vredeling
Marieke is de office manager bij PR-bureau Spin Masters. Haar zorgzaamheid wordt alom gewaardeerd door haar collega’s, maar ook door de cliënten van het bureau. Ze onthoudt na één keer hoe iemand het liefst zijn koffie drinkt, vergeet nooit een verjaardag en is echt de persoon waarbij ieder die maar wil uit kan huilen, even kan komen klagen of op een andere manier het hart kan luchten. Marieke maakt er tijd voor en geeft alle aandacht en liefde die ze maar in zich heeft. En dat is veel!

Lees ook:

De Jamaarders

Zoveel als ze geeft, zo weinig vraagt ze. Wat niet wil zeggen dat ze niet ook haar wensen en verlangens heeft. Het zit alleen niet zo in haar om daar hardop voor uit te komen. Eigenlijk gaat ze er van uit dat een ander dat toch hoort te begrijpen, net zoals zij anderen begrijpt zonder die hoeven uit te leggen wat ze willen. Ze kan wel heel beledigd, diep gekwetst zelfs zijn als anderen haar stille wensen niet vervullen. Zoals die keer dat ze zich drie keer in de rondte had gewerkt om een Kerstborrel te organiseren en Victor haar vergeten was te bedanken. Daar was ze diep van binnen zo boos om, dat ze eigenlijk had willen opzeggen. Maar Sander had haar ervan weerhouden door uit te leggen hoe Victor nou eenmaal in elkaar zat.

Ja, Sander. Haar Sander. Marieke weet zeker dat ze samen heel gelukkig heel oud zullen worden. En dat ze op hun tachtigste nog steeds hand in hand over straat gaan. Want Sander is het grootste geschenk dat ze ooit heeft gehad.

Hoe ga je effectief met ze om? Of je ze nu als (potentiële) klant, als collega of als baas voor je hebt, als je hun gebruiksaanwijzing kent win je moeiteloos hun sympathie. Zeven tips:

 1. Begroet ze warm, hartelijk en persoonlijk en wees zo attent als je zijn kunt.
 2. Kom vooral niet te snel ter zake: Gezelligerds hebben eerst behoefte aan het maken van persoonlijk contact, wat de basis voor vertrouwen legt.
 3. Elk gesprek zien Gezelligerds graag als tweerichtingsverkeer; alleen maar ‘zenden’, zeker op een wij-weten-wat-goed-voor-u-is-toon is hét recept voor mislukking.
 4. Interesseer ze door licht te werpen op de persoonlijke, menselijke aspecten van het onderwerp.
 5. Stimuleer ze door waardering te laten blijken voor hun mensenkennis, empathie, betrokkenheid en hun oog voor ieders belang. Stel daarover ook veel vragen!
 6. Geef ze alle ruimte om anderen te consulteren voor overleg en respecteer dan een echte beslissing daardoor nog even op zich laat wachten. Niet duwen!
 7. Bel een dag later even op om ze te vragen wat ze nog nodig hebben ( en vergeet vooral niet te vragen hoe hun avond was!).

Volg deze tips op en de Gezelligerds springen graag aan boord!

Vanaf volgende week: herrie in de tenten.
Volg ons wekelijkse feuilleton, om te zien hoe mensen elkaar – vaak onbedoeld – het leven onmogelijk maken, hoe moeilijk het is om samen te werken met mensen die van een andere planeet lijken te komen, hoe eenvoudig je karaktermoord pleegt en nog veel, veel meer. Kortom, een feest van herkenning voor iedereen die worstelt met bazen, medewerkers, klanten en ander ongemakkelijk makend volk. Het goede nieuws: alle gif gaat vergezeld van tegengif. 

Dit artikel is toegankelijk voor Pro-abonnees

Voor € 4 per maand of € 30 per jaar ontvangt u:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
Upgrade naar Pro-abonnement
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x