Channels

Wat is het geheim van George Clooney? En nou niet zeggen dat het z`n looks zijn, alhoewel dit selling point hem geen windeieren heeft gelegd. Er is iets anders aan de hand, hetgeen me duidelijk werd toen ik begin september een artikel las over George Clooney in een landelijk dagblad. Drie belangrijke eigenschappen van George Cloony gaven de toon aan van het artikel. George Clooney heeft zelfkennis, zelfspot en zelfbeheersing. Wauw. Dus al zijn mooie opdrachten heeft hij niet te danken aan zijn acteerkwaliteiten in combinatie met zijn fraaie uiterlijk? Nee, zeker niet alleen. Ik neem graag de drie bijzondere eigenschappen van Clooney even met je door.

Zelfkennis

Hoe meer zelfkennis we hebben, hoe realistischer, bescheidener en genuanceerder ons oordeel over onszelf en anderen zal zijn. Hoe beter we onszelf kennen, hoe realistischer de keuzes die we in allerlei situaties kunnen maken en hoe reëler we onze reacties op de gebeurtenissen en de mensen om ons heen kunnen voorspellen. Clooney maakt gebruik van zijn zelfkennis, door alleen voor hem geschikte opdrachten aan te nemen en nee te zeggen als hij dat nodig vindt. Als regisseur weet hij op welke wijze hij de acteurs zo kan inspireren, dat men gezamenlijk tot het beste resultaat komt.

Zelfspot

Zelfspot komt pas als er zelfkennis is. Voor zelfspot is het belangrijk niet alleen de Sunny Side van je karakter te zien, maar ook de schijnwerper op de minder leuke kanten van je zelf te zetten, waardoor deze de kans krijgen deel van jou te worden. Het maakt dat je beter kunt relativeren en om jezelf kunt lachen! George Clooney schijnt kritiek op hem prachtig te “ontvangen”, door als hij het er mee eens is (en dat is hij regelmatig) de kritiekgever groot gelijk te geven en hem/haar te bedanken. Als hij het er niet mee eens is, kan hij dat ook losjes en met humor teruggeven, het raakt hem niet zo erg. Hij kent zichzelf behoorlijk goed en weet wat hij waard is.

Zelfbeheersing

Heel belangrijk is het om je soms in te houden. Psychologisch gezien noemen we dat suppressie. De strategie die er op neer komt, dat je bewust de beslissing neemt om op sommige momenten niet, maar op andere momenten juist wel aandacht te besteden aan bepaalde gedachten, gevoelens of problemen die je hebt. Zelfbeheersing oftewel suppressie maakt dat je leert jezelf te managen. En wat doet George Clooney op dit gebied? Er zijn vele voorbeelden bekend dat Clooney agressie jegens hem, niet beantwoordde met een tegenaanval, maar er gewoon niet op in ging. Niet uit angst, hij vluchtte of verstijfde niet, maar uit zelfbeheersing. Er voor kiezen niet altijd je impulsen te volgen, dat vraagt zelfbeheersing.

Het goede nieuws

Het hebben van een bepaalde mate van zelfkennis, zelfspot en zelfbeheersing leidt er toe, dat je een betere vriend voor jezelf wordt, maar dat je ook beter met anderen kunt werken. Dat je meer met anderen doet en bereid bent te helpen. En ja, ook George Clooney heeft dat begrepen, hij is niet voor niets vredesactivist voor Darfur en VN ambassadeur! We hoeven geen Clooney te heten om deze eigenschappen te verwerven. We kunnen er op onze eigen manier aan werken!

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

aanvulling: george clooney is beroemd. Dat maakt hem voor vrouwen aantrekkelijker, waardoor ze hem allerlei eigenschappen toeschrijven, die hij wellicht niet eens in die mate heeft. talloze andere mannen zullen dit nog meer hebben, maar ja, niet beroemd.
Sorry anja, bekend psychologisch mechanisme. Clooney is niet reeel. Je kent hem vermoed ik ook alleen uit de media. Mocht je hem real life echt goed kennen, dan nuanceer ik mijn woorden graag…

x
x