De e-coach: de nieuwste trend op de werkvloer!

Actueel

Hij is de nieuwste trend op de werkvloer: de e-coach. Hij begeleidt mensen virtueel met problemen op hun werk. Ben je gestresst, overwerkt of twijfel je over een nieuwe carrièrestap? Dan hoef je ‘m alleen maar een mailtje te sturen.

Hij of zij staat je via de e-mail bij als je problemen hebt op je werk. Deze nieuwe vorm van coachen wordt straks overal in het bedrijfsleven en bij de overheid toegepast. Het blijkt dat de begeleiding via de e-mail een aantal voordelen heeft. Het meest voor de hand liggende is dat afstand er niet meer toe doet.

Het mooie van e-coaching is dat de cliënten je altijd kunnen bereiken. Terwijl je bij een normale coach je altijd eerst een afspraak moet maken. Tussen die sessies zitten twee weken waarin ze geen contact hebben. Tot die tijd moeten ze al hun vragen en problemen oppotten. Een e-coach kunnen ze ook uur 3 uur 's nachts schrijven. De volgende ochtend krijgen ze onmiddellijk antwoord.

Kun je mensen wel begeleiden via de e-mail? Is het voor goede hulp niet belangrijk dat je iemand kunt aankijken? Het vooroordeel is dat je non-verbale signalen niet opvangt als je schriftelijk contact hebt. Ook uit geschreven teksten kun je allerlei signalen halen. Als iemand een hele omhaal van woorden nodig heeft om op een simpele vraag te antwoorden dan kun je daar bijvoorbeeld uit afleiden dat hij het antwoord probeert te omzeilen.

Als ze eenmaal gewend zijn aan de manier van werken, zijn de meeste cliënten enthousiast over e-coaching. E-coaching werkt het beste werkt bij hoogopgeleide mensen. Zij zijn gewend om zich schriftelijk goed uit te drukken. Meestal vinden ze het juist prettiger om te schrijven omdat ze dan eerst kunnen nadenken over wat ze vertellen.

E-coaching opent perspectieven die er met de reguliere coach niet waren. De e-coach is er niet alleen maar voor de zielige medewerkers. Je kunt hem ook inzetten bij jonge dynamische werknemers die begeleid willen worden als ze in een nieuwe functie aan de slag gaan. E-coaching heeft het voordeel dat het heel laagdrempelig is. Het is anoniem, wat heel prettig is. Je hoeft geen vrij te vragen voor een afspraak, waardoor je ook geen vragen krijgt van collega's waar je bent geweest. Zeker voor jongere mensen zullen er heel makkelijk gebruik van kunnen maken. Want chatten, sms-en en mailen maakt al deel uit van hun dagelijks leven.

(bron : De Spits)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Coaching