Topsporters zijn effectieve managers

Succesvolle topsporters zijn veelgevraagd sprekers om vastgelopen managers uit het bedrijfsleven te inspireren en moed in te praten. Topsportprincipes vinden op deze manier steeds meer ingang tot het bedrijfsleven. Gek genoeg blijkt uit onderzoek van Randstad dat veel topsporters door bedrijven niet direct met open armen worden ontvangen. Slechts tien procent van de Nederlandse organisaties heeft een topsporter in dienst. Dit terwijl meer dan 90% van de ondervraagde topsporters zijn competenties als toegevoegde waarde ziet voor het functioneren als manager in een bedrijf. Een gemiste kans! We leggen de kwaliteiten van een topsporter langs de ´zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ uit de bestseller van Stephen Covey om dit aan te tonen.Wees pro-actief
Misschien wel dé belangrijkste eigenschap van een topsporter. Een topsporter heeft drive en passie en is gewend zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn prestaties. Zijn nek uitsteken, steeds weer grenzen opzoeken en deze verleggen is wat de topsporter dag in dag uit drijft.

Begin met het einde voor ogen
Een tweede eigenschap die de kern van een topsporter weerspiegelt. `Hoppen´ de meeste medewerkers uit het bedrijfsleven binnen drie jaar alweer naar een andere functie, de topsporter kan zich vier, acht of zelfs zijn hele loopbaan richten op zijn heilige doel. Een gouden medaille of een grote cup, voor een wedstrijd van soms nog geen drie minuten, dat is pas focus!

Begin bij het begin
Een topsporter is continu bezig om te toetsen of een activiteit (lees trainingsmethode, materiaal of voeding) bijdraagt aan zijn uiteindelijke doel. Plannen en het stellen van prioriteiten vormt zijn tweede natuur.

Denk in termen van winnen
Een topsporter heeft een drang om altijd de beste te willen zijn, of te worden, in wat hij ook doet. Winnen lijkt in zijn genen te zitten, verliezen komt in zijn woordenboek niet voor. Oké, toegegeven, hier zal de solistische sporter meer moeite hebben dan de sporter die gewend is in teamverband te presteren.

Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden
Een topsporter is gewend om samen met een coach en eventueel zijn medespelers missie en doelen vast te stellen. Mocht hij zelf al niet kritisch reflecteren op zijn handelen, dan zorgt de media hier wel voor. Zo leest een topvoetballer iedere maandag of hij de juiste keuzes heeft gemaakt. Iets dat bij de gemiddelde medewerker of manager vaak maar één keer per jaar gebeurt.

Werk synergetisch
Het waarderen van individuele verschillen en ervoor zorgen dat 1+1 drie wordt, vormt een dagelijks spel van een topsporter. Waterdragers, achtervangers en vedettes zijn allen nodig om tot optimale prestaties te komen. Een topsporter werkt en denkt altijd synergetisch.

Hou de zaag scherp
Blijven reflecteren, bepalen of je nog op koers ligt en jezelf continu verbeteren kenmerkt de topsporter.

En mocht u nog niet overtuigd zijn dat topsporters effectieve managers zijn. U zou voor een opdracht van Fatima Moreira de Melo (ex- tophockeyster) toch ook net iets harder lopen dan een instructie van Rijkman Groenink (ex-topman ABN-AMRO)?

Cris Zomerdijk, 18 februari 2009

Referenties
·Randstad Topsport Onderzoek, 23 mei 2008
·De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Stephen Covey. 2007

Over de auteur
Cris Zomerdijk is als organisatieadviseur en trainer werkzaam bij Holland Consulting Group te Amsterdam. Hij heeft een passie voor sport en is zeer geïnteresseerd in organisaties en topsporters die het anders doen. Met name het stimuleren van ondernemerschap en realiseren van topprestaties heeft zijn interesse. Regelmatig schrijft hij over zijn ervaringen op o.a. managementsite.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Chris Visser
...Je hoeft natuurlijk geen topsporter te zijn (geweest) om een effectieve manager te zijn...

Kun je wellicht uitleggen waarom topsporters niet met open armen worden ontvangen door het bedrijfsleven? Wat ligt daar aan ten grondslag?
Remco Pardoel
Een (ex) topsporter heeft natuurlijk al de nodige ingredienten aanwezig zoals boven omschreven.
Vaak is dat een extra meerwaarde voor een bedrijf om iemand aan te nemen die alleen alles maar uit een boekje heeft.