Stadslogistiek voor retail: wat zijn de kritieke succesfactoren?

Tijdens de Webwinkel Vakdagen in Utrecht presenteerde de expertgroep City Distribution de bluepaper ‘Kritische succesfactoren voor een stadshub’. TLN is samen met Thuiswinkel.org en Prologis initiatiefnemer van de expertgroep.

​Voor de expertgroep stonden meerdere deelvragen centraal:

  • Hoe kan een stadshub voor gemeenten een oplossing zijn om de stadsdistributie efficiënter in te richten?
  • Aan welke voorwaarden moet een stadshub voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van ICT, infrastructuur en regelgeving?
  • Hoe ziet de stadshub er idealiter uit, bijvoorbeeld voor wat betreft voertuigen, faciliteiten en samenwerkingen?
  • Wat is er uiteindelijk nodig om een stadshub daadwerkelijk te realiseren?

Bluepaper

De antwoorden op deze vragen presenteerde de expertgroep in een bluepaper tijdens de Webwinkel Vakdagen. Ellen de Lange, projectmanager Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, ging samen met Willem Boverhof, business development manager bij Fietskoeriers.nl, in op de kritische succesfactoren van een stadshub. Ook keken ze naar de praktijk van emissievrije bezorging bij Fietskoeriers.nl.

Den Haag

Op maandag 28 januari worden de onderzoeksresultaten ook gepresenteerd aan wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) van de gemeente Den Haag. Onder de ondertekenaars van het eerder afgesloten convenant om de Haagse binnenstad vanaf 2025 emissieloos te bevoorraden, bestaat veel interesse voor duurzame concepten zoals de stadshub.

Minder voertuigen

Onderzocht wordt of de bevoorrading in de Haagse binnenstad anders kan worden georganiseerd, zodat er per saldo minder voertuigen nodig zijn. De stadshub kan daaraan bijdragen. Hiervandaan kunnen zero emissie voertuigen goederen verder de stad in brengen. Zo wordt gewerkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en de leefbaarheid van de Haagse binnenstad. Voor meer info over het Haagse convenant: klik hier.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>