Supply chain risico's op agenda van World Economic Forum

Wereldwijde logistieke ketens vormen de ruggengraat van de wereldeconomie. Rampen zoals de aardbeving in Japan en de overstroming in Thailand hebben aangetoond hoe kwetsbaar supply chains zijn. Op het World Economic Forum wordt nagedacht over nieuwe modellen voor risicomanagement.

De discussie over nieuwe modellen voor supply chain- en transportrisico’s die in Davos wordt gevoerd, borduurt voort op het World Economic Forum van 2012. Tijdens die bijeenkomst werd een commissie van experts ingesteld die de supply chain risico’s heeft geinventariseerd.

Logistiek.nl bericht erover:

Supply chain problemen

Op de website van het World Economic Forum wordt een rapport gepresenteerd waarin de risico’s worden beschreven. Volgens de schrijvers hebben een aantal grote incidenten, zoals de pakketbom in Yemen en de aardbeving in Japan, aangetoond dat de supply chain-problemen die bedrijven hierdoor ondervinden niet door die bedrijven zelf kunnen worden opgelost. Meer coordinatie en samenwerking is nodig, waarvoor ze in het rapport een aantal aanbevelingen doen.

 

Hoog op supply chain-agenda 

Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de bedrijven de afgelopen vijf jaar risico management hoger op de supply chain-agenda heeft gezet. Maar om de problemen echt aan te pakken, is er volgens de auteurs van het rapport meer nodig.

“Het doel is niet om te voorspellen wat en wanneer iets gaat plaatsvinden, maar om voorbereid en in staat te zijn om op een goed geïnformeerde en planmatige manier te reageren. Zodanig dat de impact van een incident wordt geminimaliseerd”, aldus Steven Culp van Accenture Risk Management.

De adviezen zijn:

  1. Improve international and interagency compatibility of resilience standards and programmes
  2. More explicitly assess supply chain and transport risks as part of procurement, management and governance processes
  3. Develop trusted networks of suppliers, customers, competitors and government focused on risk management
  4. Improve network risk visibility, through two-way information sharing and collaborative development of standardized risk assessment and quantification tools
  5. Improve pre- and post-event communication on systemic disruptions and balance security and facilitation to bring a more balanced public and private sector discussion.

Download hier het rapport van het World Economic Forum.

 

 

 

 

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>