Ondernemers steken 160 mln in stadslogistiek centrum in Amsterdamse haven

Ondernemers Beelen en van der Wallen steken €160 mln in een logistiek centrum in de Amsterdamse haven. Via een nieuw te bouwen distributielocatie aan het Noordzeekanaal willen zij milieuvriendelijke levering van pakketjes, bouwmateriaal en horecabevoorrading over het water mogelijk maken.

Met een investeringsbedrag van €160 mln en 125.000 m2 magazijnruimte wordt de hal, die Amsterdam Logistic Cityhub gaat heten, een van de meest kostbare en grootste logistieke centra van het land. Amsterdam Logistic Cityhub is niet bedoeld voor één of twee huurders, maar moet ruimte gaan bieden aan zeker dertig bedrijven. Op die manier kunnen distributiestromen slim gekoppeld worden, zodat er minder ritten of vaartochten naar de stad nodig zijn. Behalve vervoer over water, zullen er waarschijnlijk ook elektrische busjes gaan rijden. Amsterdam Logistic Cityhub gaat medio 2021 open.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=RdNaMwe0dbo

Met deze duurzame aanpak spelen de ondernemers in op het gemeentelijk beleid dat vervuilende auto's en vrachtverkeer steeds meer wil weren uit de hoofdstad. Op hetzelfde moment nemen de beleveringen alleen maar toe, vooral door de opmars van de webwinkels. Maar ook binnenstedelijke bouwprojecten en aanhoudende groei van de horeca leiden tot een grotere in- en uitstroom van transport in Amsterdam. De gemeente Amsterdam stelt in reactie het initiatief toe te juichen.

Kijk ook naar AT5 voor een interview met de initiatiefnemer. Naast duidelijkheid over zero-emissie zone is duidelijkheid nodig over toegang tot de stad voor stadslogistiek over water en duidelijke, en scherpere, eisen voor bouwlogistiek in de stad bij aanbesteding en vergunningen.

 

Lees het interview op FD.nl.

Foto: Amsterdam Logistics Hub

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>