Moet de klant zich schamen voor online bestellen?

Consumenten die online iets kopen en het dezelfde dag geleverd willen hebben, moeten zich afvragen of dat wel nodig is. Want een pakje dezelfde dag nog laten bezorgen, is milieu-onvriendelijker dan wanneer de bestelling met een normale levertijd thuis wordt bezorgd.

Pakketbezorging zorgt voor minder dan 1% van de CO2-uitstoot in het wegtransport. Dat blijkt uit cijfers van de Topsector Logistiek. Ook het effect op de luchtkwaliteit is marginaal. De pakketbezorgers hebben nieuwe, schone bestelbusjes. Alle pakketbezorgers hebben plannen voor elektrische voertuigen en de inzet van vrachtfietsen. Wehkamp biedt de fietsbezorg-optie nu al aan aan consumenten. En, pakketvervoerders DPD, DHL en UPS werken in Europese steden aan de uitrol van vrachtfietsen. De consument hoeft zich niet te schamen voor online bestellen.

Rekenmodel

De e-commerce sector wil desalniettemin een halvering van webwinkellogistieke CO2-emissie in 2025. Een nieuwe rekenmodel, ontwikkeld door Thuiswinkel.org, het mobiliteitsnetwerk Connekt en de Topsector Logistiek, maakt de CO2-uitstoot voor pakketbezorging inzichtelijk.
Webwinkels als bol.com, Coolblue, Wehkamp en Otto en vervoerders als PostNL, DHL en Dynalogic droegen actief bij aan de ontwikkeling. De rekentool is onderdeel van de campagne Bewust Bezorgd om consumenten te laten nadenken over de milieuaspecten van hun bestellingen.

De oproep om niet steeds dezelfde dag te laten bezorgen komt van de webwinkels zelf. Opvallend, want vooral de grote webwinkels beconcurreren elkaar op leven en dood met de snelste levering. "Klopt, maar de minister heeft ook onze branche gevraagd te kijken naar wat wij kunnen doen om de CO2-uitstoot terug te brengen", zegt Wijnand Jongen van brancheorganisatie Thuiswinkel.org tegen het NOS Nieuws. "Onder meer met deze oproep willen we daar aan bijdragen."

Bekijk de infographic over Bewust Bezorgd hier.

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>