Mercedes-Benz presenteert SUSTAINEER met e-cargo bike

Met de SUSTAINEER introduceert Mercedes-Benz Vans een efficiënt logistiek concept voor last-mile delivery zonder lokale CO2-emissies. In samenwerking met ONOMOTION, een cargo bike fabrikant uit Berlijn, combineert Mercedes-Benz de elektrische bestelauto met de elektrische cargo bike tot een naadloos onderdeel van stadslogistieke keten.

Mobiel microdepot

De eSprinter fungeert als een mobiel microdepot, waarbij het voertuig vooraf ingepakte goederen in speciale containers naar de cargo bikes brengt, die vervolgens de levering tot aan de deur bij de klant verzorgen. Het overladen van de goederen naar de ONO e-cargo bike duurt slechts enkele minuten, waardoor de eSprinter minimale stilstandtijden heeft en direct verder kan gaan naar de volgende cargo bike of om zelf goederen af te leveren. Deze parallelle leveringsmethode verhoogt de efficiëntie en verkort de levertijden, zowel in stedelijke als landelijke gebieden.

In een stadlogistieke hub kunnen zendingen worden gesorteerd op basis van de leveringsroute en vervolgens worden geladen in de verwisselbare ONOMOTION-containers met wieltjes. Deze containers, speciaal ontworpen voor flexibele toepassingen zoals pakketbezorging, hebben een laadvolume van meer dan twee kubieke meter en een laadvermogen tot 200 kilogram.

De volledig elektrische bedrijfswagen transporteert deze containers naar het overdrachtspunt, waar ze naadloos kunnen worden overgeladen op de e-cargo bike. De Mercedes-Benz SUSTAINEER is uitgerust met een geïntegreerde hefarm die op maat is gemaakt voor deze containers. De hydraulische containerlift, met verzonken rollen en elektronische bediening via een handzender, maakt het snel, veilig en moeiteloos laden en lossen mogelijk. 

Cargo bike

De bestuurder van de ONO e-cargo bike bevindt zich in een weerbestendige cabine en kan zonder de noodzaak om een parkeerplaats te vinden, langs fietspaden rechtstreeks naar elke deur rijden. Dit versnelt het bezorgproces, vermindert de noodzaak voor bezorgers om lange afstanden te lopen en heeft minder impact op de openbare ruimte.

Doordat de zendingen op basis van de bezorgroute zijn ingepakt, is er geen noodzaak om te zoeken of herschikken. Met een actieradius van maximaal 25 kilometer en een 1,4 kWh accu die ondersteuning biedt bij snelheden tot 6 km/u om het wegrijden te vergemakkelijken, biedt de ONO e-cargo bike optimale ondersteuning voor efficiënte bezorgingen.

Dit innovatieve logistieke concept is geschikt voor koeriers-, express- en pakketdiensten tot grote bakkerijen, dienstverleners in werkkleding en bedrijfstextiel, en leveranciers van voedingsmiddelen.

Slimme combinatie

Het concept biedt vier verbeteringen:

  • Een innovatief logistiek concept: door de slimme combinatie van de eSprinter met een e-cargo bike wordt de efficiëntie in de bezorging van goederen naar een hoger niveau getild.
  • De SUSTAINEER vertegenwoordigt met zijn nieuwe concepten en verbeterde bestaande functies de implementatie van de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz.
  • Verbeterde thermische efficiëntie: de verwarming, dicht bij de carrosserie geplaatst, vermindert het energieverbruik tot wel 50 procent.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: de modulefilter aan de voorzijde vermindert fijnstofemissies met 55 procent. Deze is ontwikkeld met filtratiespecialist MANN+HUMMEL en ontworpen om het binnendringen van deeltjes die worden veroorzaakt door de slijtage van banden, remdelen en asfalt verder te minimaliseren. 

Bron: Mercedes-Benz

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>