ING Bank over transportmarkt: volatiteit vraagt om flexibiliteit en intelligente ICT

Het logistieke volume groeit in 2015 met ruim 2% dankzij de binnenlandse markt een tandje bij, waarmee de sector procyclisch reageert. De nieuwe economische werkelijkheid is echter volatieler en vraagt om flexibiliteit en intelligente ICT. Overcapaciteit en prijsdruk blijven het beeld beinvloeden, maar de sector kan ook profiteren van uitbesteding van logistiek.

 

Dat meldt de ING Bank in het kwartaalbericht over de transportmarkt.

Herstel in het wegvervoer is vooral te danken aan bouwgerelateerd vervoer en vervoer van consumentengoederen. De logistieke dienstverlening trekt als groeimarkt volgend jaar het sterkst aan (2,9%), terwijl ook het luchtvervoer stevig blijft groeien. De uitdaging blijft overall om meer toegevoegde waarde te genereren. De binnenvaart loopt nog steeds achter ten opzichte van de volumes in 2008.

Operational excellence

Vanwege de geringe marges is de scheidslijn tussen winst en verlies in het wegtransport erg dun. Eén beslissing omtrent een contract kan het verschil maken. Dit verklaart ook de verschillen in prestaties en het feit dat bedrijven zijn gaan verbreden. Enerzijds betekent dit dat de juiste balans moet worden gezocht tussen de vraag vanuit opdrachtgevers, capaciteit en winstgevendheid. Anderzijds maakt dit operational excellence en sturing op kengetallen cruciaal. ICT wordt hierbij een steeds belangrijker middel.

Lees het uitgebreide kwartaalbericht over de transportmarkt met veel goede cijfers over de ontwikkelingen in de verschillende logistieke sectoren.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>