Halal voedingsketens zijn kwetsbaar

Halal voedingsketens zijn kwetsbaar, welke een ketenbenadering vereist voor halal gecertificeerde voeding. Deze week is Marco Tieman gepromoveerd aan de faculteit Business Management van de Universiteit Teknologi MARA (UiTM) in Maleisië. Marco Tieman heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepassing van halal in supply chain management.

 

Moslims hebben een religieuze verplichting halal voeding te consumeren. Volgens Marco Tieman zijn halal voedingsketens kwetsbaar, welke een robuuste ontwerp van halal voedsel ketens vereist om de halal integriteit te borgen van slachting en productie tot aan de supermarkt. Conventionele halal standaarden hebben voornamelijk betrekking tot de slachting en productie van halal voeding, welke niet voldoende is om de halal integriteit te garanderen voor de Moslim consument alsook een merk te beschermen van een producent. Een ketenbenadering is al langer gemeengoed voor biologische producten en kosher.

Zijn onderzoek heeft ontwerpprincipes gedefinieerd voor het organiseren en optimaliseren van halal voedingsketens. Dit is geresulteerd in het “Halal Supply Chain Model” voor de voedingsindustrie die is gepubliceerd in het leidinggevend wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Islamic Marketing’. Zijn onderzoek toont aan dat de halal-logistiek een kritisch gebied is voor de voedingsindustrie, welke gevolgen heeft voor transport, opslag en materials handling van halal gecertificeerde voedingsproducten. In zijn onderzoek stelt de heer Tieman dat de voedingsindustrie zich proactief moet opstellen om te voldoen aan deze nieuwe voedingsnormen omdat de halal industrie een grote markt is voor Europa en een bijzonder hoge groei kent in Azië en het Middenoosten.

Marco Tieman is de eerste Europeaan die zijn doctoraat ontvangen van de grootste Universiteit van Maleisie: UiTM. In zijn onderzoek heef hij samengewerkt met de Logistics & Operations Research Group van de Wageningen Universiteit. De heer Tieman is tevens de algemeen directeur van LBB International, een logistiek adviesbureau & onderzoeksbureau gespecialiseerd in voedingsketens, met kantoren in Maleisië, Nederland en partner vestigingen in Indonesië en Thailand. Hij is sinds begin dit jaar aangesteld as Adjunct Professor bij de Universiteit Tun Abdul Razak in Kuala Lumpur (Maleisië).

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>