DHL breidt duurzaam stadslogistiek netwerk uit

DHL eCommerce heeft een nieuwe CityHub in Arnhem geopend als 15e schakel in een landelijk netwerk van uiteindelijk 130 CityHubs. Gelegen bij knooppunt Velperbroek is het gebouw goed zichtbaar vanaf de A12. Dagelijks sorteren en bezorgen 130 medewerkers meer dan 10.000 pakketten in een ruime cirkel rond Arnhem, vooral met elektrische auto's. Arnhem is voor DHL ook de thuisbasis van het klantcontactcentrum en een regionale hub voor zakelijke leveringen. Met 700 medewerkers is DHL een grote werkgever in Arnhem.

Duurzaamheid

De nieuwe CityHub in Arnhem is gebouwd volgens de strengste duurzaamheidsnormen: BREEAM Outstanding. Dankzij de korte afstanden naar ontvangers in de regio, slimme routeplanning, hoge beladingsgraad en het gebruik van elektrische bussen, maximaliseert DHL duurzaamheid en beperkt DHL het aantal vervoersbewegingen. Daarnaast worden in deze routes ook DHL ServicePoints en pakketautomaten beleverd. Het zelf afhalen of brengen van pakketten naar deze servicepunten draagt volgens DHL bij aan duurzaamheid, vooral wanneer dit te voet of met de fiets gebeurt. 

Beter, schoner en gastvrijer

De ceremonie vond plaats in het bijzijn van klanten en gemeentelijke vertegenwoordigers, waaronder wethouder Nermina Kundiç. Nermina Kundiç, wethouder duurzame mobilteit en economie voor de gemeente Arnhem zegt erover: “Als gemeente juichen we toe dat we samen met ondernemers de binnenstad beter, schoner en gastvrijer kunnen maken. Met deze CityHub geeft DHL het goede voorbeeld. De elektrische bezorgbusjes dragen bij aan een schone, stille en gastvrije stad. De CityHub zelf is duurzaam gebouwd: de vestiging wordt gasloos en voorzien van zonnepanelen, waarmee de elektrische bestelauto’s opgeladen kunnen worden. Dat past heel goed bij de duurzame doelstellingen die we in Arnhem hebben.”

Ewout Blaauw, Director Corporate Affairs van DHL: “Met deze CityHub hebben we een uitstekende uitvalsbasis voor duurzame, fossielvrije belevring van huishoudens en bedrijven in de regio. Voor onze medewerkers is het een plezierige en veilige werkplek.”

Landelijk netwerk

DHL werkt verder aan de uitrol van een landelijk stadslogistiek netwerk met uiteindelijk 130 CityHubs. DHL investeert meer dan 100 miljoen euro met de bouw van onder meer een sorteerhub in Zwolle, de aanschaf van 500 elektrische bestelauto's (daarmee is 65% van de vloot geëlektrificeerd) en de verdere uitrol van pakketautomaten.

De afgelopen periode zag DHL de volumes verder groeien. De ontwikkelingen hebben geresulteerd in een marktaandeel in consumentenbelevering van 40%. De nieuwe investeringen onderstrepen het vertrouwen van DHL dat groei in e-commerce in de volle breedte zal doorzetten. Ongetwijfeld gaat DHL dit netwerk ook inzetten voor andere last-mile stromen zoals pallets en rolcontainers voor bijvoorbeeld de retail. Met deze CityHubs heeft DHL een unieke positie in de stadslogistieke markt.

Walther Ploos van Amstel.

 

Foto: DHL

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>