Conundra brengt transportplanning naar een hoger niveau

Het gaat hard voor de Vlaamse specialist in transportoptimalisering Conundra. Het bedrijf zet opvallend sterke groeicijfers neer. “Sinds vorig jaar zijn we met zo’n tachtig procent gegroeid”, vertelt CEO Steven De Schrijver, die het bedrijf samen met managing director An De Wispelaere begin 2013 oprichtte, tegen ValueChain.

Met OptiFlow biedt Conundra dan ook een laagdrempelige oplossing voor reële en vooral hardnekkig aanhoudende problemen waarmee transportbedrijven zich geconfronteerd zien.

In de transportector is een goede planning het halve werk. Alleen gooit de andere helft van dat werk – de operationele uitvoering van het plan – steeds meer roet in het eten. Spontaan denken we dan aan de eeuwige files die onze wegen teisteren. “Tien procent of meer van de rijtijd wordt vandaag al in de file doorgebracht”, stelt De Schrijver. “En dat percentage dreigt, samen met de files zelf, enkel nog toe te nemen, afhankelijk van onder meer de sector en de regio waarin je opereert.” Hij wijst ook op een minder zichtbaar, maar zeker niet minder belangrijk of omvangrijk probleem. “Vrachtwagens zijn nu eenmaal niet doorzichtig, wat maakt dat we het niet altijd zien en beseffen, maar eigenlijk vervoeren we vandaag nog te veel lucht: tot vijftig procent of meer zelfs bij sommige transporten. Dat vertaalt zich natuurlijk direct in de hoeveelheid vrachtwagens op onze wegen.”

Met OptiFlow kun een bedrijf die lage vullingsgraad optrekken naar tachtig tot zelfs negentig procent, maakt Steven De Schrijver zich sterk. “Maar dan moet je wel op een andere manier gaan werken, vanuit een andere, meer holistische manier van denken. En je moet ook allerlei artificiële muurtjes weer weghalen die in de loop van de jaren zijn opgetrokken, zodat je je transportplanning naar een hoger niveau kunt tillen, wat zowel op regionaal als Europees vlak van toepassing is. Ten slotte moet je ook bereid zijn met andere spelers in de markt samen te werken aan de optimalisering van de planning.”

Intussen is de informatietechnologie, zoals bij artificiële intelligentie, zo ver gevorderd dat een meer holistische aanpak van het planningsproces mogelijk wordt. Anders gezegd, vandaag hoeven we dat complexe proces niet langer op te delen, maar kunnen we alle vroegere deelprocessen simultaan laten uitvoeren én optimaliseren; dynamisch plannen.

Lees het hele interview op ValueChain.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>