ABN AMRO: investeer in talent voor logistieke sector

Het zijn drukke tijden voor de sector Transport en Logistiek. De economie is de laatste jaren flink gegroeid en de werkloosheid is erg laag. Sinds vorig jaar kampen veel ondernemers met een tekort aan personeel. De transportsector heeft er nog meer last van dan andere sectoren, volgens ABN AMRO. In het eerste kwartaal van 2019 ervoer maar liefst 34 procent van de bedrijven in de sector een tekort aan arbeidskrachten als een belemmering voor groei.

Maar niet alleen is er een tekort aan talent. Logistiek talent moet ook over nieuwe vaardigheden beschikken. De sector wordt met grote snelheid beïnvloed door digitalisering, kunstmatige intelligentie, het toenemende belang van data-analyse en andere technologische ontwikkelingen. Dat betekent dat de bedrijven over vijf jaar andere vaardigheden nodig hebben. Om te kunnen werken met nieuwe technologie is op de middellange termijn meer personeel nodig met digitale vaardigheden. Het gaat met name om de functie van planner, want vooral op het vlak van planning valt veel te verbeteren om beladingsgraad en routeoptimum omhoog te krijgen.

Er is strategisch personeelsbeleid nodig om over vijf jaar de juiste mensen in huis te hebben. Het ABN AMRO rapport bespreekt wat middelgrote logistieke bedrijven kunnen doen om dat voor elkaar te krijgen.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>