Channels

Partnerbericht SPRINGEST

Return on Investment (ROI) is een onderwerp van groot debat bij HR en L&D. Met een goed leerplatform is dit direct meetbaar. Een succesvol leerplatform kan snel ROI leveren, terwijl het de organisatie ontzorgt op verschillende gebieden.

Voordelen voor de organisatie

De directe voordelen zijn vaak al duidelijk: kortingsafspraken over het gehele cursusaanbod betekent minder kosten aan opleidingen, een geautomatiseerde cursusadministratie zorgt voor minder belasting op inkoop en HR, een SaaS-oplossing betekent minder belasting op de IT-afdeling. Ondanks de directe voordelen is de grootste uitdaging, bij de aanbesteding van een LMS of leerplatform, het overtuigen van management. Er moet namelijk direct geld worden geïnvesteerd voor veel indirecte terugkeer. Deze indirecte terugkeer komt in de vorm van efficiëntere, blije medewerkers, een verhoogde mate van zelfsturend leren en uiteindelijk het beter benutten van het potentieel van medewerkers.

Lees ook:

Cultuurverandering? Acht vuistregels.

Indirecte voordelen

 1. Minder zoektijd, meer efficiëntie.
  Moet een medewerker voor het eerst een kruistabel maken in Excel? Met een kort stukje Microlearning is hij zo klaar. Maar waar vind hij dat? Iedere medewerker is 9.3 uur per week kwijt aan het zoeken van informatie. Door het leren centraal aan te bieden, reduceer je deze tijd in drastische mate. Zo kunnen ze sneller informatie verwerven en zich meer richten op hun verantwoordelijkheden, in plaats van uren kwijt te zijn aan zoeken.
 2. Strategischer HR & HRD
  Grofweg kunnen we zeggen dat het werk van HRD-managers in vier hoofdtaken te verdelen is, namelijk:
  – Administratie,  bijvoorbeeld cursussen goedkeuren, inschrijven opleidingen, controleren facturen, excelsheets van gevolgde opleidingen bijhouden, personeelsverloop noteren en nog veel meer.
  – Employee champion, De manager helpen bij het begeleiden van medewerkers.
  – Strategie, Het HRD beleid in lijn brengen met de strategie van de organisatie.
  – Change, Het begeleiden van veranderingen voor de mensen die werken in een organisatie.Er is een duidelijk verschil in de werkzaamheden op het eerste niveau en die op het tweede. Het probleem dat veel HRD-managers hebben is dat hun tijd veelal wordt opgeslokt door de werkzaamheden op het eerste niveau, waardoor ze niet aan strategie en het begeleiden van veranderingen toekomen. Het scala aan administratieve zaken en de hordes van grote Excel sheets zijn niet alleen tijdrovend, maar ook frustrerend. Als HRD manager kom je zo niet meer toe aan Strategie en Change – laat dat nu juist zijn wat een HRD baan leuk maakt.
 3. Datagedreven HRD-beleid
  Organisaties moeten flexibel blijven en zorgdragen voor duurzaam inzetbaar personeel. Inzage in activiteiten die hieraan bijdragen, maakt het makkelijker strategische beslissingen te nemen. Rapporteren wordt hierdoor makkelijk. Welke skills hebben we in huis? Welke vaardigheden worden ontwikkeld? En waar hebben medewerkers zelf behoefte aan? Een goed LMS of leerplatform geeft je hier te allen tijde inzicht in.
 4. Kennis binnenhouden
  Personeelsverloop is hoger dan in het verleden. Er zijn meer banen en kansen dan ooit. Hoe goed je Talent Management programma ook in elkaar zit, ‘die ene goede medewerker’ kan je verliezen. Het is belangrijk dat de kennis, waar jij in hebt geïnvesteerd, niet samen met de medewerker de deur uit gaat. Met een LMS of leerplatform kun je een archief van interne kennis maken. Weet je dat een medewerker vertrekt? Laat hem dan een aantal leermodules maken – om zijn vervanger en anderen in de organisatie – bij te scholen.
 5. Verhoogde wendbaarheid van de organisatie
  De wereld van nu draait te snel voor de regels van toen. Met de markt mee kunnen gaan, of ‘Agile’ zijn, heeft niet alleen met de structuur van je organisatie te maken. Het gaat om aanpassingsvermogen. En hoe past de mens zich aan? Door te leren. Door middel van transparantie nieuwe inzichten te verkrijgen. Door ongecontroleerd te mogen struikelen en tuimelen, om vervolgens van je fouten te leren. Door het leren te faciliteren bied je medewerkers de mogelijkheid om snel aan te passen aan iedere situatie. Organisatorische ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden aan menselijke ontwikkeling. Menselijke ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden aan leren.


Uiteindelijk moet business case ervoor zorgen dat door jou gestelde doelen worden bereikt om zo de visie op leren tot stand te brengen. Breng in de business case dus goed naar voren:

De bottom line

 • Welke problemen je nu tegenaan loopt
 • Hoe een leerplatform dit oplost
 • Wat de investering is
 • Wat de gevolgen zijn voor de verschillende afdelingen binnen de organisatie
 • Wat de gevolgen zijn voor de organisatie in zijn geheel
 • De verwachte ROI en termijn tot ROI.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

 • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
 • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
 • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
 • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x