Channels

Sinds de start van het digitale tijdperk is er veel gezegd over het gevaar van kunstmatige intelligentie en de automatisering voor werknemers. De angst heerste dat robots het werk zouden overnemen, wat leidde tot wantrouwen ten opzichte van innovaties binnen bedrijven.

Digitale transformatie

Ondertussen zijn we volledig ondergedompeld in de digitale transformatie en is de houding met betrekking tot de adoptie van nieuwe technologieën sterk veranderd. Investeren is noodzakelijk voor ieder bedrijf omdat ze anders minder concurrerend zullen zijn in de markt.

Lees ook:

Artificial Intelligence faalt zonder de mens

Met de komst van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning groeide de angst dat robots en machines banen zouden inpikken. En, om nog wat olie op het vuur te gooien, worden er zo nu en dan onderzoeken gepubliceerd die waarschuwen voor de hoge automatiseringsgraad binnen bedrijven. Ze zitten er niet geheel naast.

Wantrouwen en onzekerheid

Het is waar dat periodes van verandering zorgen voor wantrouwen en onzekerheid. Maar is dat erg? Het zijn precies tijdens die momenten van angst dat we niet moeten vergeten hoe groot het vermogen van mensen en samenlevingen is om zich aan verandering aan te passen. In de geschiedenis hebben drie industriële revoluties dit laten zien: banen veranderden mee en daarmee de vaardigheden capaciteiten van werknemers.

We moeten, nu we midden in de vierde industriële revolutie zitten, de nadruk leggen op de vaardigheden die ons onderscheiden van robots.

Zachte vaardigheden

Deze vaardigheden worden zachte vaardigheden genoemd, zoals creativiteit, het vermogen om problemen op te lossen en om in een team te werken. Deze vaardigheden ontwikkelen we door ze te trainen. Het voorbereiden van werknemers op de uitdagingen die de banen van de toekomst met zich meebrengen, moet een van de bedrijfsprioriteiten zijn. Op deze manier zullen bedrijven een gedegen personeelsbestand hebben en blijft het concurrentievermogen van het bedrijf op niveau.

ArrayDoor te anticiperen op de toekomst is het voor werknemers makkelijker om op verandering in te spelen, met technologie om te gaan en robots daadwerkelijk de baas te zijn: door degene te zijn die ze programmeert voor bepaalde taken, ze repareert en weet hoe ze hun maximale productiviteit te behalen.

Digitale transformatie heeft mensen nodig

De huidige banen zijn anders dan die van 30 jaar geleden. Zo hebben machines taken overgenomen die vroeger met de hand werden gedaan en hebben mensen zich verder ontwikkeld waardoor zij andere taken gingen uitvoeren. Om digitalisering te laten slagen is het nodig om te weten hoe  met machines en technologie samen te werken, namelijk door ze te accepteren als een hulpmiddel waarmee we onze dagelijkse werkzaamheden uitvoeren en ze niet als gevaar te zien.

ArrayRobots kunnen in veel werkzaamheden beter of betrouwbaarder zijn dan mensen, maar er zullen altijd mensen nodig zijn om ze te programmeren en aan te sturen.

Kortom, digitale transformatie sluit mensen niet uit, maar heeft juist mensen nodig met een kritische geest, passie en het vermogen om in een team te werken. We hoeven niet bang te zijn voor de robots, maar onszelf voorbereiden om ze de baas te zijn.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x