Steeds meer werknemers zijn op zoek naar een nieuwe baan. Misschien kijkt ook uw personeel wel uit naar een werkgever die meer te bieden heeft. Wacht niet af, investeer in het behoud van menselijk kapitaal!

De economie trekt aan, en dus gaan werknemers ook weer jobhoppen. Volgens de Randstad Werkmonitor denkt 23% van de werkenden in Nederland binnen een half jaar ergens anders te werken. Dit percentage is de afgelopen twee jaar niet zo hoog geweest.

Wie wil voorkomen dat zijn personeel de benen neemt, komt nu in actie. Want nu het aantal vacatures stijgt, is nieuw personeel moeilijker te vinden. De tijd van ‘voor jou tien anderen’ is voorbij.

Lees ook:

Een gezond leerklimaat voor gezonde professionals

Kapitaal vernietigen is zonde!
Werknemers die een nieuwe baan zoeken zijn toe aan een nieuwe uitdaging, bang voor ontslag of hebben genoeg van de negatieve sfeer op hun huidige werk. Ook uw waardevolle werknemers van wie u niet anders weet dat zij goed op hun plek zitten, kunnen aan het rondkijken zijn. Tot nu toe hadden zij weinig keus, maar voor wie niet meer 100% tevreden is, is nu het moment aangebroken om nieuwe uitdagingen te zoeken.

U kunt zich hierbij neerleggen en alvast uitkijken naar een vervanger, of voorkómen dat hij actief gaat solliciteren. Want waarom aan de ene kant kapitaal vernietigen en aan de andere kant duur inkopen. Het kost tijd en wervingskosten, maar u verliest ook een netwerk, kennis, ervaring, enzovoort. Investeren in het behoud van goede werknemers is een stuk voordeliger.

Als u uw werknemers weet te binden aan uw bedrijf, profiteert u daar zelf van. Tevreden personeel is immers een van de belangrijkste succesfactoren voor een bedrijf!

Zo houdt u ze binnen:

1. Weet wat er speelt: hoe zitten mensen in hun vel? Als iemand minder gemotiveerd is, minder projecten oppakt en meer tegengas geeft, zit hij mogelijk niet meer goed op zijn plek. Gebruik functioneringsgesprekken om hierover te praten.

2. Geef iets weg: geef uw medewerkers een stimulans, bijvoorbeeld: een Apple iPod, voor het halen van een bepaald resultaat. Ook hechten werknemers meer waarde aan een verbreding van taken en verantwoordelijkheden of ontwikkelingsmogelijkheden. En belangrijk blijft natuurlijk een goede werksfeer.

3. Investeer in een grotere betrokkenheid van uw werknemers: dit kan met simpele middelen. Denk aan: Aandacht voor balans tussen werk en privé van werknemers; De mogelijkheid om in deeltijd te werken; Opleidingen.

4. Begin intern: zorg dat u uw bedrijf op orde heeft. In een ‘rommelig huis’ kunt u wel nieuwe mensen aannemen, maar is de kans groot dat zij snel weer zullen vertrekken. Wie zijn huis op orde heeft, behoudt gemakkelijker mensen.

Bron: DE ZAAK

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x