Channels

Een team is geen statisch gegeven. Integendeel, een goed team is een dynamische, voortdurend veranderend geheel dat verschillende fasen doorloopt. Afhankelijk van de fase waarin jouw team zich bevindt zal je op een andere manier moeten ingrijpen en/of bijsturen.

Fase 1: Verkenning
Mensen worden ingedeeld bij een bepaald team en gaan op zoek naar elkaars functie en verantwoordelijkheden, naar de te behalen objectieven en verwachtingen.

Fase 2: Tekeergaan
De onzekerheid die met de verkenningsfase gepaard gaat, kan leiden tot botsingen tussen doelstellingen en persoonlijkheden. Op dat moment bevindt het team zich in de tweede fase, de fase van het tekeergaan.

Lees ook:

Een rem op wendbaarheid is een rem op groei

Er kunnen conflicten ontstaan tussen

  • de leider en de individuele teamleden
  • de leider en het hele team
  • de teamleden onderling.

Vaak spelen op zo’n moment emotionele argumenten mee. Het is belangrijk om die te beantwoorden en te weerleggen met rationele argumenten en objectieve feiten.

ArrayFase 3: Regelvorming
De derde fase kondigt zich aan wanneer de manier van werken zich systematiseert. De mensen kennen elkaar en de manier van werken. Op dit moment is er sprake van een zekere regelvorming. Het gevaar bestaat dat routine zijn eerste stapjes zet binnen jouw team.

Fase 4: Presteren
Tijdens de vierde fase tenslotte staat het presteren bovenaan. Dit is de fase waarin het team creatief en productief samenwerkt en objectieven probeert te verwezenlijken.

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x