10 tips voor behoud van je baan of zelfs promotie

Actueel

Niet iedereen op kantoor is in deze donkere tijden bezig met het inpakken van een kartonnen doos met persoonlijke spulletjes en het preventief invullen van een stapel CWI-paparassen. Hoe voorkom je dat je wordt ontslagen bij de volgende saneringsronde? De economische tegenwind is zwaar, dus er wordt straks gesaneerd. Je kunt op verschillende manieren de kans verkleinen dat je je baan kwijtraakt? Wat kun je volgens de deskundigen allemaal doen – naast ‘gewoon’ uitmuntend je werk doen natuurlijk – om sneller een promotie binnen te tikken?

  1. Kleed je alsof je de promotie al binnen hebt
  2. Kom vroeg en blijf tot laat
  3. Zorg dat je plezier in je werk hebt en maak daar geen geheim van
  4. Vraag om meer verantwoordelijkheden
  5. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk opleidingen volgt
  6. Volg avondcursussen en lees vakbladen in je eigen tijd
  7. Neem de leiding over moeilijke projecten
  8. Zorg voor meetbare resultaten
  9. Toon je resultaten in cijfers
  10. Neem niet zomaar ontslag

Wees een fijne collega

* Ten eerste gedraag je als een overlever, zelfverzekerd en opgewekt. Sympathieke, aardige collega's worden erg gewaardeerd en hebben daardoor betere overlevingskansen. Blijf ook gefocust op de klant, de bron en het bestaansrecht van je organisatie.

* Ten tweede: ondersteun je leidinggevenden en werk veranderingen niet tegen. Erken dat het ook voor hen moeilijke tijden zijn. De meeste leidinggevenden vinden het verschrikkelijk om mensen te moeten ontslaan en hebben het daar zwaar mee.

* Ten derde: wees een goede corporate citizen. Dat wil zeggen: een collegiale teamplayer. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven als puntje bij paaltje komt collegialiteit belangrijker vinden dan vakkundigheid.

De rubriek ACTUEEL informeert u over recent verschenen artikelen in andere media. Bij elke bijdrage vermelden wij de oorspronkelijke bron. (bron: ManagerOnline)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Meer over Personal Branding