Profielschets succesvolle bondscoach van Oranje

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

(NB dit artikel verscheen eerder op 7 september 2015; de profielschets is eerder gepubliceerd in mijn boek Bondscoach! Coaching Handboek voor 16 miljoen Nederlanders uit 2014; Oud-international en trainer Jaap Stam vraagt om een profielschets, hiermee beginnen dan maar?)

De discussie rondom de positie van bondscoach Danny Blind is er na het dramatische verlies tegen zowel IJsland als Turkije niet minder om geworden. Oranje lijkt een samenhangende tactiek te ontberen, de wissels zijn onbegrijpelijk en de samenstelling van het assistententeam is onevenwichtig. (NB ook voor het verlies tegen de beide genoemde 'grootmachten' uit het internationale voetbal was ik al uiterst kritisch over de aanstelling van Blind als bondscoach, het is maar dat u het weet, zie bijvoorbeeld dit interview voor BNR). Coach Blind is zijn fighting spirit nog niet verloren, maar lijkt bezig aan een hopeloze missie. Hij is aangesteld zonder dat iemand, behalve directeur Bert van Oostveen van de KNVB, er fiducie in had. We wensen Blind, onder Hiddink al assistent en verantwoordelijk  voor een belangrijk deel van de trainingen, veel succes in de laatste twee interlands van de kwalificatie. De vrees is echter gerechtvaardigd dat de KNVB weer op zoek moet naar een nieuwe bondscoach. Daar waar Duitsland op het gebied van Nationaltrainer al tientallen jaren een baken van stabiliteit is, blijkt Oranje weer een ouderwetse duiventil te zijn.

De KNVB heeft bij mijn weten geen profielschets voor een bondscoach, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niet eentje kunt maken. In mijn boek Bondscoach heb ik er een ter illustratie opgenomen, als opmaat voor datgene wat een bondscoach daadwerkelijk moet kunnen. Wellicht handig als de KNVB ook eens een profielschets opstelt?

Vacature

Voor de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond, kortweg bekend onder de naam KNVB, organisator van het professionele en amateurvoetbal in Nederland, zijn we op zoek naar een:

Bondscoach van Oranje

Functieomschrijving

De KNVB houdt zich in Nederland bezig met de organisatie van de voetbalsport. Naast de professionele tak zijn er afdelingen die zich richten op het amateurvoetbal, het vrouwenvoetbal en het zaalvoetbal. Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn aangesloten bij een van deze afdelingen en daarmee is de KNVB de grootste sportkoepel van Nederland. Als bondscoach ben je verantwoordelijk voor de selectie en prestaties van het belangrijkste vertegenwoordigende elftal van de bond, het Nederlands elftal van de professionals, ook wel ‘Oranje’ genoemd. Je bent eindverantwoordelijk voor de resultaten van dit team.

Taken en verantwoordelijkheden

- Je selecteert de beste professionele voetbalspelers met de Nederlandse nationaliteit om te spelen in Oranje;
- Je ontwikkelt strategieën en tactieken die er op gericht zijn het Nederlands elftal structureel te laten deelnemen aan de Europese- en wereldkampioenschappen;
- Op deze kampioenschappen dien je met het elftal minimaal de halve finales te bereiken, het ultieme doel is om Europees en/of wereldkampioen te worden;
- Je draagt zorg voor de samenstelling van een ondersteunende staf (assistent-coaches; conditietrainers et cetera) die kwalitatief en technisch aansluit bij de verwachtingen van de spelers en bij de ultieme doelstelling. De assistenten vullen jouw kwaliteiten aan en zij lopen voorop bij de invoering van vernieuwingen binnen de professionele afdeling van de bond;
- Je onderhoudt contacten en communiceert op ingetogen wijze met de media op een wijze die het koninklijke aspect van de KNVB eer aan doet.

Functie-eisen

• Je hebt ooit gespeeld bij een van de traditionele top drie profclubs van Nederland (Ajax, Feyenoord en/of PSV) of je bent succesvol trainer van een van deze elftallen geweest en hebt tevens ervaring opgedaan in het buitenland als speler of als trainer;
• Je bent in het bezit van de benodigde trainersdiploma’s of vergelijkbare diploma’s uit de EU, of hebt meer dan 40 interlands voor Oranje gespeeld, in welk geval het afronden van de verkorte trainerscursus volstaat;
• Je bent bekend bij de Nederlandse voetbalfans en geldt als voorbeeld voor de jeugd en voor de huidige generatie Nederlandse profspelers in binnen- en buitenland;
• Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden in woord en geschrift en bent een inspirerende motivator van teams;
• Je bent tactisch sterk, hebt een eigen visie op voetbal maar houdt daarbij vast aan de ‘Nederlandse school’;
• Je geldt in de voetbalwereld als vakman en als liefhebber van ‘het spelletje’, je bent een gedreven persoonlijkheid;
• Je hebt en onderhoudt een goed relatienetwerk binnen de professionele voetbalsport, zowel in binnen- als buitenland. Goede contacten met de media, met name met De Telegraaf, het AD, Studio Voetbal en Voetbal International zijn een pre.

Organisatieprofiel

De KNVB is monopolist op het gebied van het organiseren van professionele en amateur voetbal voor zowel mannen als vrouwen in Nederland. De KNVB is aangesloten bij zowel de Europese voetbalorganisatie UEFA als de wereld voetbalbond FIFA.

Wij bieden

Een mooie veelzijdige functie bij een ambitieuze organisatie in een toonaangevende sport. In eerste instantie bieden wij een contract voor twee jaar met de mogelijkheid hierna als supervisor verder te gaan. Goede arbeidsvoorwaarden waaronder een uitstekend salaris met aantrekkelijke bonusrelingen bij winst van titels tijdens Europese of wereldkampioenschappen. Er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling door middel van trainingen en opleidingen die passen bij jou als persoon en bij jouw vakgebied.

Interesse?

Voel je je aangesproken door dit profiel? Reageer dan snel en stuur ons je CV met motivatie.  Voor meer informatie over de functie kan je contact opnemen met Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

 

Tot zover 2014 en 2015.

Het bovenstaande verhaal is het verhaal dat de KNVB zou kunnen hebben opstellen. En ik dan? Wie zou ik graag zien als Bondscoach? Als het slecht gaat roept iedereen om een sterke man, het lijkt wel de politiek. Louis van Gaal dus. Zeer begrijpelijk want heel veel andere smaken zijn er niet als Koeman en De Boer afvallen. Ik vind wel, zet er dan ook twee sterke mannen naast: Ron Jans en Alex Pastoor, met Henk Fraser als trainer voor de verdedigers. En wat meer aandacht voor de laatste inzichten op wetenschappelijke gebied kan geen kwaad, maar ik weet, dan vraag ik wellicht iets teveel van de KNVB.

Bondscoach coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders

Meer weten? De bovenstaande profielschets is ontleend aan mijn analyse van de staat van het Nederlandse voetbal aan de hand van het MASTERPLAN voor de bondscoach, lees hier meer over in 'Bondscoach,  coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders'.  Verkrijgbaar via Managementboek en Bol.com.

 

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>