Nelson Mandela en voetbal: More Than Just A Game, Soccer vs Apartheid

more-than-just-a-game

Het WK 2010 in Zuid-Afrika begint de schaduw vooruit te werpen en wie bijv. Kaapstad bezoekt kan niet om het nieuwe stadion heen dat midden in de stad wordt gebouwd. Wie echter denkt dat de bevolking al volledig in de ban van voetbal is, heeft het goed mis. ‘Die Burger’, de belangrijkste Afrikaanse krant, besteedt de sportpagina’s liever aan rugby of testmatches cricket tegen Australië. Voetbal is en blijft de sport voor de zwarte bevolking en voor wie wil begrijpen waarom dit zo is, is het onlangs uitgekomen boek ‘More Than Just A Game’ een absolute must. Een boek over de gevangenis op Robbeneiland, waar voetbal de ultieme methode was om te overleven op deze hel op aarde. Waar gevangen jarenlange terreur moesten ondergaan om het recht op een serieus potje voetbal af te dwingen. Een intrigerend boek.

1minutemanager was op voorbereidende expeditie in Zuid-Afrika en heeft weer veel inspiratie opgedaan voor een eigen publicatie die eind 2009 zal moeten verschijnen. Wie voetbalboeken zoekt in Zuid-Afrika zal met een zoeklichtje aan de gang moeten, want de sportmarkt wordt gedomineerd door de rijke blanke sporten als Cricket en Rugby. De voetbalmarkt wordt voorzien door bladen als FourFourTwo en een enkele uitzondering als het onlangs verschenen More Than Just A Game, Soccer versus Apartheid van Chuck Korr en Marvin Close. Het boek is een adaptatie, aanvulling en verdere uitwerking van de film met dezelfde naam. ‘The Most Important Story Ever Told’ aldus de schreeuwende covertekst. In dit geval zou dat best wel eens waar kunnen zijn. Wie de over het algemeen wel erg anekdotische en humoristische voetbal-literatuur wel gezien heeft, moet ‘More Than Just A Game’ direct aanschaffen. Dit is namelijk andere koek.

Het boek behandelt de opkomst van een officiële voetballiga op Robbeneiland, de gevangenis op het eiland op 10 kilometer buiten Kaapstad. Een Liga opgezet voor en door, vooral politieke, gevangen, ten tijde van de gevangenschap van Nelson Mandela. Een eiland ook waar de meest mensonterende toestanden golden voor de gevangenen, die slechter werden behandelt dan ‘normale’ gevangen als moordenaars, verkrachters en zware criminelen. Martelen is een te net woord voor de ontberingen die deze mensen in de jaren 60 tot eind tachtig hebben moeten doorstaan.

Het boek vertelt in soms gruwelijke details het ontstaan van de gevangenis op Robbeneiland, het ijzeren en mensonterende regiem en de lange weg (The Struggle wordt de strijd van de zwarte en gekleurde bevolking ook niet voor niets genoemd) die de duizenden gevangenen moesten afleggen om voetbal te mogen spelen op het eiland. Met mede-gevangenen als officieel erkende Fifa-scheidsrechters! Wie wil weten hoe deze mensen dat in de jaren zestig, tegen alle wetten en schendingen van mensenrechten in, hebben bereikt moet ‘More Than Just A Game’ direct aanschaffen. Een aangrijpend, ontroerend en verbijsterend relaas over de schoonheid en macht van voetbal. Wie dit boek leest, begrijp dat voetbal niet moet draaien om geld, maar om de passie en de kracht en verbondenheid die deze sport biedt. Het boek geeft inzicht in en de fundamenten van de trots die bij Nelson Mandela c.s. ontstond toen met het WK 2010 toegewezen kreeg. Het WK zal door meer mensen worden bekeken en de analyses voor, na en tijdens de wedstrijden door meer mensen worden gelezen, maar dit boek is pas echt onmisbaar.

1Minutemanager score: 5 sterren

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>