De visie van Bondscoach Van Marwijk

Zoals de lezer van dit weblog mag verwachten, volg ik het Nederlands voetbal uiterst kritisch. Meelopers genoeg tenslotte. De laatste weken heb ik mij erg kritisch uitgelaten over de aanpak van de Bondscoach. Maar soms mag je ook best een positief geluid laten horen als daar reden toe is. Niet dat de wedstrijd tegen Mexico daar al te veel reden toe gaf, al was de eerste helft heel goed te genieten. Nee, er is iets anders...De Bondscoach liet deze week plots iets los over zijn visie op het voetbal dat Oranje zou moeten gaan spelen. Een van de belangrijkste kritiekpunten in mijn boek 'Oranje wereldkampioen' is, dat Oranje helemaal geen eigen stijl meer heeft. Het is meer van hetzelfde, met een speelstijl die door andere landen al veel langer en (soms) beter en in ieder geval succesvoller wordt uitgevoerd (Spanje; Portugal; Italië). Vandaar ook mijn roep de afgelopen maanden om een vorm van 'Totaalvoetbal 2010', een vernieuwende vorm die het Nederlands voetbal weer een concurrerend voordeel geeft. Een methode van spelen die voor tegenstanders moeilijk te duiden is en daardoor moeilijk te bespelen. Voor wie wil genieten van de werkelijk magistrale vertoning van Totaalvoetbal tegen Uruguay tijdens het WK 1974 het bijgaande filmpje.

http://www.youtube.com/watch?v=M5YLG57a2GE

En zie daar, Van Marwijk komt plots op de proppen met 'Totaalbeweging'. Wat hij hier precies onder verstaat blijft enigszins gissen, maar een ieder begrijpt dat de spitsen regelmatig van positie c.q. vleugel wisselen. Dat is weliswaar niet erg vernieuwend, maar in ieder geval iets. Hoe zoiets achterin er uit ziet, blijft lastig te bepalen. Er valt nog wel iets voor te stellen met de positie-wissel tussen linksback Van Bronckhorst en middenvelder De Jong, maar ook hier weinig nieuws onder de zon.

Feit is dat 'Totaalbeweging' enorm veel vergt van de spelers. Alleen Dirk Kuyt lijkt tenslotte in staat om na een aantal wedstrijden nog een marathonnetje of drie te lopen. Over een heel toernooi kan dat nog wel eens zwaar gaan wegen.  Niet alle spelers zullen dit kunnen opbrengen, en zeker niet Robben die er tot op heden nog erg weinig zin in lijkt te hebben. Maar goed, de teerling is geworpen, Oranje heeft een eigen visie. We zijn benieuwd naar de uitvoering. En die zullen we, zoals u van ons gewend bent, kritisch blijven volgen!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>