Channels

Vrouwen zullen niet snel een mooie vrouw aannemen omdat ze zich daardoor bedreigt voelen. Mannen daarentegen hebben juist weer wel een voorkeur voor knappe kandidates. Dat blijkt uit een onderzoek van psycholoog Marc Luxen waarop hij 2 september in Groningen promoveert. De sporen van ons evolutionaire verleden zijn nog altijd aanwezig in ons gedrag. Mannen en vrouwen hebben andere partnervoorkeuren: mannen houden meer van vruchtbaarheidskenmerken (jong, gezond), vrouwen houden meer van status en karakter. Vrouwen houden niet van mooie andere vrouwen, mannen houden niet van andere mannen met een hoge status.

Deze voorkeuren vond promovendus Marc Luxen terug bij de selectie van personeel: mannen nemen eerder mooie dan lelijke vrouwen aan, maar maken geen onderscheid tussen mooie en lelijke mannen. Vrouwen nemen wel mooie mannen aan (alhoewel die voorkeur niet zo sterk is als bij mannen) maar ze houden absoluut niet van mooie vrouwen. Bij een assessment vertonen mannen meer dominant gedrag dan vrouwen, ook al moeten ze hetzelfde gesprek voeren. Verder toont Luxen aan dat mannen en vrouwen andere keuzes maken bij het investeren in werk of kinderen. Mannen kiezen vaker voor werk en vinden het hebben van een hoge levensstandaard belangrijker dan vrouwen. Ze willen een hoge voltijds functie bij een organisatie met een hoge status. Vrouwen kiezen eerder voor partner en kinderen, werken liever parttime en werken het liefst bij een maatschappelijk verantwoorde organisatie.

In het kader van zijn onderzoek toonde Luxen aan ruim 200 personen, zowel studenten als ervaren managers, foto’s van zowel aantrekkelijke als lelijke mensen. Luxen noemt het opvallend dat zelfs ervaren leidinggevenden zich door uiterlijk laten leiden.

(bron: Managementteam)

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x