Channels

Iedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met tegenslag. Tegenslag kan hard aankomen, het kan je diep raken en mogelijk beschadigen. Sommigen worden sterker van tegenslag. Onder het motto ‘what doesn’t kills you, makes you stronger’ worden bergen verzet. Tegenslag is er in verschillende gradaties en vormen. En een ieder krijgt er mee te maken. De vraag is alleen wanneer en hoe reageer je er vervolgens op.

Ik ben niet iemand die zegt dat het altijd goed komt na tegenslag. Ik heb genoeg dingen gezien die gewoon nooit meer goed komen. De beschadiging, de kras of het verlies is te groot om het te kunnen verwerken. Het zal altijd pijn blijven doen. Vaak ligt dit op persoonlijk vlak. Tegelijkertijd geloof ik in de enorme veerkracht van mensen.

Luxeprobleem
Het is interessant om te kijken hoe mensen omgaan met tegenslag. Hoe verschillende mensen tegenslag ervaren. Wat voor de een tegenslag is ziet de ander misschien als een luxe probleem. Iemand die met een BMW X5 serie met een lekke band langs de snelweg staat en daardoor een belangrijke afspraak misloopt kan dit als een tegenslag ervaren. En dat is het ook natuurlijk. Terwijl een ander denkt, wat een luxe! Had ik maar een BMW X5!

Lees ook:

Circulaire bedrijfsmodellen hebben de toekomst!

Bij tegenslag is het goed om alles in perspectief te zien.
Afgelopen weken zag ik Louis van Gaal en Memphis Depay in het nieuws. Allebei verkeren ze in zwaar weer (alles in perspectief) en hebben ze te maken met tegenslag. Waar Louis overhoop ligt met de pers en de resultaten van zijn team achterwege blijven mag hij vrezen voor zijn baan als manager van Manchester United. En waar Memphis begin dit seizoen als een godenzoon werd binnengehaald bij dezelfde club is hij op dit moment de schlemiel van de selectie. Geen basisplaats en mede verantwoordelijk voor het verlies van  een wedstrijd door een persoonlijke actie.

Interessant om te kijken hoe zij beiden op tegenslag reageren. Waar Louis het verbale gevecht aan blijft gaan, excuses eist en ook zijn familie in de strijd betrekt komt Memphis daags na zijn desastreus verlopen wedstrijd in een peperdure Rolls Royce het trainingscomplex op rijden. Juist nu zijn rijkdom tonen viel niet bij iedereen in goede aarde.

Ben je een Louis of een Memphis?
Ik begrijp dat de vergelijking een klein beetje mank loopt maar wat een verschil in perceptie. Wat kunnen we hier van leren? Hoe ga jij om met teleurstellingen, of met tegenslag? Ben je een Louis of een Memphis? Ga je de strijd aan met alles en iedereen of kijk je in de spiegel? Of negeer je het en ga je verder met waar je gebleven was: het bereiken van je doel. Blijf je de oorzaak van de tegenslag analyseren of kies je een andere weg? Blijf je in het verleden, heden of ga je richting de toekomst? Of is het en-en van al deze varianten?

In deze periode is bij de meeste organisaties de balans reeds opgemaakt. Vooruitkijken richting 2016 is het devies. Klein beetje genieten van het succes. En leren van de gemaakt fouten. Van de tegenslag. Er zullen verschillen zichtbaar zijn in de wijze waarop mensen het nieuwe (zaken)jaar ingaan. Herken je dit binnen je eigen team of organisatie?

ArrayDeze week ga ik eens kijken hoeveel spiegels ik zie staan op de vergadertafels en daarna loop ik even naar de parkeerplaats. Misschien staat er wel een Rolls Royce.

Sierd Nutma

Kennisbank onderwerpen:

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>

Kennisbank onderwerpen:

 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

x
x