Anderhalf jaar geleden schreef ik op onze site (www.abellenerselina.nl) een stukje over quota voor vrouwen, waarin ik beargumenteerde dat, als het om hoge posities gaat, juist de top – die voornamelijk bestaat uit oudere, witte mannen – de voornaamste oorzaak is dat het niet opschiet als het gaat om vrouwen in topposites. Als we moeten wachten op de interne doorstroom van vrouwen en allochtonen naar hogere functies zal het jaren duren voor er iets gebeurt – vooropgesteld dat alle belemmeringen uit de weg zijn geruimd. Ik eindigde mijn stukje met ‘het lijkt er voorlopig op dat het opleggen van quota de enige maatregel is die op korte termijn tot vooruitgang leidt’.

We maken inmiddels vorderingen. Wordt de witte top eindelijk wakker? Royal Haskoning constateert dat het geen vrouwen in de raden van bestuur en commissarissen telt en slechts zeven vrouwen in managementposities in een bedrijf van bijna 3.000 medewerkers. ‘Het roer moet radicaal om’ zegt bestuursvoorzitter Jan Bout, geciteerd in een artikel in de Volkskrant van 23 oktober 2009. KPN voorman Ad Scheepbouwer kondigde onlangs aan dat hij een aantal topfuncties binnen zijn bedrijf reserveert voor vrouwen.

Women Capital komt met een Quota-Manifest: ‘Het aantal vrouwen in bestuursfuncties in Nederland blijft veel te laag. Zonder een ingrijpende maatregel komt daar geen verandering in. Met een quotum van 40 procent (uiterlijk te bereiken in 2014) voor commissariaat- en toezichtfuncties zal een groter deel van de beschikbare topvrouwen effectief gaan bijdragen aan de verbetering van het functioneren en de resultaten van ondernemingen en andere organisaties.’ Ook Lizzy Venekamp, directeur van Opportunity in bedrijf, ooit zelf fel tegenstander van quota voor vrouwen ging om. Uit een eigen inventarisatie van Opportunity in Bedrijf blijkt dat het in de meeste sectoren niet erg opschiet met de doorstroom van vrouwen naar topfuncties. ‘…als je later naar het benoemingencircus kijkt, zie je dat er helemaal niets is veranderd. Het is tijd om uit een ander vaatje te tappen.’ zegt Lizzy Venekamp op haar eigen site. De PvdA wil wettelijk vastleggen dat de top van bedrijven met meer dan 250 werknemers voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaat. Omgekeerde bewijslast: bedrijven die dat niet lukt moeten zich verantwoorden. Het voorstel lijkt de kamer te halen.

Lees ook:

Diversiteit in leiderschapsstijlen heeft invloed op bedrijfsresultaten.

Laten we hopen dat beslissers het gesputter van Marike Stellinga (De mythe van het glazen plafond) niet al te serieus nemen en dat we eindelijk kilometers kunnen maken – en ook eens gaan nadenken over quota voor de allochtone Nederlanders.

Paul Abell

Meer over Diversiteit

U heeft een gratis lidmaatschap

Upgrade naar een PRO-abonnement voor € 4 per maand of € 30 per jaar en ontvang:

  • onbeperkt toegang tot alle artikelen.
  • geen commerciële emails en geen reclame op de site.
  • de keuze of u wel of geen nieuwsbrief wilt ontvangen
  • het E-book: Negotiating as emotion management t.w.v. €8.00
UPGRADE NAAR PRO-ABONNEMENT >>
 

Reageer

Na het plaatsen kunt u uw reactie nog 30 minuten aanpassen.

Reacties

Grotegod…. wat een zelfingenomen tekst! Ik heb het gezegd en nu zeggen anderen het ook dus ik heb gelijk. En wie het iets anders zegt, die sputtert tegen. Op haar argumenten hoeven we niet in te gaan. En we hoeven ook geen vraagtekens te plaatsen bij de persoonlijke belangen van de mensen die het met mij eens zijn.

Natuurlijk zijn vrouwen die naar de top willen en daarbij wel een weggetje binnendoor willen gebruiken. Als er mannen op topposities zitten, dankzij vriendjespolitiek dan mogen vrouwen toch ook wel op topfuncties komen zonder dat er al te kritisch naar hun capaciteiten, houding én gedrag gekeken wordt?

En zo verandert alles en blijft tegelijkertijd alles zoals het was. Er komen een paar nieuwe spelers in de top: vrouwen. Maar op de belangrijkste plekken van Nederland blijven mensen (mannen en vrouwen) zitten, die vooral goed zijn in macht verzamelen en voor zichzelf zorgen.

waarom ga je niet in op het boek van stellinga, Paul?
Niet inhoudelijk.
Heel apart,. gewoon iets gesputter noemen en dan je eigen verhaal vertellen, zonder argumenten te geven…
erg indrukwekkend…

Overigens nemen beleidsmakers het al veel te serieus. Ze vergeten dat veel vrouwen niet naar de top willen: http://renzoverwer.web-log.nl/renzoverwer/2009/11/vrouwen-aan-de.html

Hun motivatie ontbreekt , die er bij mannen wel is.

Maar noem vooral je argumenten van je tegenstanders gesputter. Het zal je ver brengen

Het wordt tijd dat er naar kwaliteiten en kunde wordt gekeken, zonder vriendjespolitiek.
En mag er dan aub niet worden gesproken over quota. Dat doet mij wel heel erg denken aan melk en koeien. Vind het niet erg passend…
Marion, lezeres van deze site

x
x