Bespiegeling over "'de perfecte Storm" van Jan Rotmans"

In het kort: Dit boek biedt een verfrissende en toegankelijke kijk op complexe onderwerpen, doordrenkt met waardevolle inzichten en persoonlijke ervaringen.

De auteur stelt zich kwetsbaar op en neemt ons mee op een reis waarin hij zelf groeit, zelfs in de context van spiritualiteit. De belangrijkste boodschap is helder: we moeten stoppen met uitstellen, we moeten eerlijk zijn en we moeten een integraal plan maken voor een betere toekomst.

Dit boek is een must-read voor studenten, docenten, en iedereen die betrokken is bij transitie, HRM, R&D, innovatie, beleid en niet te vergeten, politiek.
Tien jaar geleden werd ik uitgedaagd om Rotmans' boek "De Omwenteling" te recenseren, wat leidde tot het bespreken van meerdere boeken, waaronder zijn meesterwerk "Omarm de chaos," en nu "De Perfecte storm."

Ondanks zijn bescheiden omvang, telt het boek bijna honderd pagina's. Het is compact maar rijk aan inhoud, met vier hoofdstukken (Lucht - In de perfecte storm, Aarde - Loskomen uit de polderklei, Water - Bewegen naar nieuw bewustzijn en Vuur - Ken en benut je veranderkracht) die naadloos aansluiten bij de huidige trends en ontwikkelingen in leiderschap en economie.

Rotmans stelt dat we geconfronteerd worden met een opeenstapeling van crises, een soort 'perfecte storm' sinds de zomer van 2022, waarbij de ene crisis de andere versterkt. Het boek roept op tot radicale veranderingen en benadrukt dat eerlijkheid vanuit de politiek de eerste stap is. Het vergt moed en vastberadenheid om de noodzakelijke maar lang uitgestelde radicale keuzes te maken. Deze keuzes zullen kosten met zich meebrengen, maar de opbrengst zal een menselijker, rechtvaardiger en duurzamere wereld zijn.

Sinds de zomer van 2022 hebben problemen en crises elkaar op een ongekende manier beïnvloed en versterkt. Denk aan Covid-19, de Oekraïne-oorlog, grondstoftekorten, energiearmoede, sociale armoede, economische recessie, voedseltekorten, klimaatverandering en meer. Veel van deze problemen vinden hun oorsprong in systemische crises op het gebied van landbouw, energie, grondstoffen en klimaat.

Het boek biedt niet alleen een overzicht van deze uitdagingen, maar gelukkig ook tal van leerzame, inspirerende, wijze en interessante voorbeelden en bedrijfsmodellen. Het benadrukt het belang van persoonlijke verantwoordelijkheid en benadrukt dat verandering begint bij onszelf.

Daarnaast behandelt het boek geloof, zingeving en spiritualiteit, en biedt het een genuanceerde visie op groei. Het spoort ons aan om te stoppen met deeloplossingen en de problemen aan te pakken met nieuwe benaderingen. Als nieuwe leiders, met rentmeesterschap als kern, wordt ons een nieuwe visie aangereikt.

Kortom, dit boek biedt een verhelderend perspectief op de uitdagingen waar we voor staan. Het daagt ons uit om anders te denken en te handelen voor een betere wereld. Moge dit boek u inspireren en aanzetten tot constructieve actie op basis van inhoud, niet toon. Het verdient een warme aanbeveling, met waardering voor Rotmans, co-auteur Elke van Riel en ontwerper Janine Hendriks. Laten we onthouden: "Managers kijken naar de bottomline, leiders kijken naar de horizon."

Ik wens u veel leesplezier en inspiratie.
Het boek inkijken of bestellen? De perfecte storm door Jan Romans - Managementboek.nl
Met vriendelijke groet, Koos Groenewoud 30 augustus 2023 Cabreiros / Salir de Matos, Portugal

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>