De spirituele beautysalon

Ik ben dol op spiritualiteit. Had een moeder (helaas overleden)  die er een tijd veel mee bezig was en vond dat zeer inspirerend. Hoewel ik  ook dol ben op wetenschap, is spiritualiteit altijd aanwezig gebleven in mijn leven. Ik wil gewoon niets uitsluiten, omdat we simpelweg maar weinig weten als mensen. Het mooiste zijn volgens mij onze zoektochten. Naar wie we nu eigenlijk zijn, naar kennis en eigenlijk naar de diepte van het leven.

Maar er zit ook een nuchtere kant in me, die kritischer durft te kijken naar goeroes, dominees, spirituele medemensen en naar zichzelf. Ik doe dit graag met enige lichtheid, met een kwinkslag, wat niet altijd lukt. Ik vind het ook nodig om dit te doen, omdat ik geloof dat het omver werpen van heilige huisjes ook vaak van toepassing is op mensen, die dat bij anderen doen. Mensen zoals ik zelf, dus. Ik ben dan ook niet wars van een vleugje zelfspot. Anders gaan we onszelf te serieus nemen. In onderstaand artikel zie je hoe dat uitpakt.

'Ik kijk graag op Facebook naar vrienden, die veel liefde hebben voor de ‘spirituele beauty salon’. Hun behoefte aan zingeving en verdieping wordt vervuld als ze in mooie outfits op mooie plekken ‘helemaal zichzelf’ kunnen zijn. In yoga- of meditatie-zit. Ze zeggen dat ze ‘in’ het hoger bewustzijn ronddartelen, maar dit dan ook weer niet zonder make-up en fijne welriekende smeerseltjes.

De natuurlijke geuren zijn weggeparfumeerd; alles moet naar bloemetjes ruiken. Er wordt bovendien maar weinig gelachen. Aan alledaagse dingen wordt een magische waarde toegekend. Als men de was doet en de wasmachine loopt vast, dan is dat omdat het universum een boodschap heeft. Is er een lekkage, dan heeft dat een spirituele reden, misschien laat je psychisch te veel dingen binnenkomen. Een hoofdpijn wijst erop dat je te veel in je hoofd zit.

Dit alles wordt met tekst en foto’s omlijst. We zien mannen in lendenlapjes en vrouwen in bikini mediteren, en daar staat dan een wervende tekst bij, meestal een advies. Bijvoorbeeld: ‘Ook jij mag helemaal jezelf zijn’. Of: ‘Open je voor het universum’. Met universum bedoelt men niet de uitdijende donkere oneindigheid met sterren en planeten, maar god. Alleen bekt god niet zo lekker als universum. Het is ook minder hip en spiritueel. Universum geeft een lekker ruim gevoel, ‘god’ doet denken aan regels en regels, dat belemmert maar in onze ‘reis’ naar vrijheid en liefde.

Lang geleden sprak ik met een bejaarde boeddhistische vrouw, die iets leerzaams zei. Zij vroeg me, toen ik wat al te veel spiritualiteit probeerde uit te stralen, waar ik me op richtte.

‘Je hebt mooie teksten, maar wat wil je ermee?’

Ik irriteerde me en veel irritatie is bij mij het begin van inzicht.

‘Waarom stel je me zo’n vraag?’

‘Ik ben benieuwd’ zei de vrouw ‘Benieuwd of je wil dat wij door je woorden verder komen, of dat je wil dat we jou bewonderen.’

‘Ik help mensen graag om verder te komen’ was mijn antwoord. De vrouw lachte.

‘En is dat omdat je werkelijk interesse hebt dat we verder komen, of wil je dat we jou bewonderen omdat je zo goed bent om ons verder te helpen?’

Het was huiswerk en ik heb er lang over nagedacht. Ik wilde bewonderd worden, was het eerlijke antwoord. Mijn spirituele beautysalon. Want met het uiten van spirituele inzichten kon ik veel indruk maken. Het is mijn bikini, mijn lendenlapje. En zorgt dit mooie inzicht ervoor, dat ik het nu nooit meer doe?

Ik geef het toe. Helaas niet. Maar is het erg? Ach, de wereld heeft er denk ik weinig last van. Dat is dan wel weer mooi. Dat we mogen experimenteren, zonder dat de wereld er iets van merkt. Die laat zich niet zo gemakkelijk veranderen door iemand die denkt de waarheid te verkopen vanuit een bovenwoning in het midden van een van de kleinere landen van deze wereld. Niemand die knikkende knieën krijgt van onze spirituele beautysalons. Alleen wijzelf misschien. Maar dat doen we onszelf aan.'

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>