Voetbalfans aan de macht: My Football Club koopt Ebbsfleet United

Supporters die hun eigen club kopen een illusie? Niet volgens de 20.000 fans die zich inschreven voor het intiatief MyFootballClub. In een eerdere post schreven we al eens over dit initiatief. De internetsite heeft nu genoeg geld bijeen gebracht voor het kopen van Ebbsfleet, een club in de hoogste amateurdivisie van het Engelse voetbal. Gevolg: directe inspraak van supporters in het beleid, zoals aan- en verkoopbeslissingen van spelers. Ebbsfleet United zegt overgelukkig te zijn met de overeenkomst: „Dit is een nieuw concept en een nieuwe stap in de ontwikkeling van voetbalclubs", zei secretaris Roland Edwards in een eerste reactie. De Engelse internetsite My Football Club werd in april gelanceerd door voormalig voetbaljournalist Will Brooks. Geïnteresseerden kunnen lid worden voor een jaarlijkse bijdrage van omgerekend 50 euro. De site telt nu al ruim 20.000 leden uit zeventig verschillende landen en heeft dus een kapitaal van bijna 1 miljoen euro ter beschikking. MyFootballclub krijgt 51 procent van de aandelen van Ebbsfleet in handen.

De inspraak van de fans gaat ver. Zo kunnen ze via het net meebeslissen over de opstelling van het team en de manier van spelen. Alleen tijdens de wedstrijden kan niet worden ingegrepen. Dat blijft toevertrouwd aan hoofdcoach Liam Daish. Maar tijdens de week krijgt hij e-mails van de fans met aanwijzingen en suggesties. De fans die een bijdrage hebben geleverd kunnen de wedstrijden volgen via de internetsite.

Zou zoiets ook werken als je geld bij elkaar zou brengen voor het kopen van een ‘normaal' bedrijf? Is het dan ook mogelijk om een verregaande democratisering door te voeren en die de reguliere aandeelhoudersvergadering overbodig maakt? Doorfantaseren leidt tot leuke bespiegelingen. Benoemingen van directeuren zouden dan bijvoorbeeld via een internetpoll kunnen plaatsvinden. Wel of geen loonsverhoging? Even voorleggen aan onze aandeelhouders... Met het personeelsfeest naar Frans Bauer? Jammer, geen goedkeuring...

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Gyuri Vergouw
Pro-lid
Een prachtig initiatief, ik denk dat de resultaten wel eens beter kunnen worden, omdat de mening van velen betrouwbaarder is dan de mening van 1 coach. Ik heb drie jaar geleden op strafschop.nl eens de mogelijkheid geboden tot 'strafschop democratie': bezoekers mochten dan zelf de spelers kiezen die zij het meest in aanmerking vonden komen een strafschop te nemen. Het zal je niet verbazen dat enkele namen daarbij niet of nauwelijks werden geselecteerd ;-).
vg

Gyuri
Party People - Innovatief Organiseren
[...] Met de ‘rimpeling’ G500, die als de schijn niet bedriegt in de kortste keren een golfbeweging zal worden, is invulling van het soort democratisering dat ik in 2007 al opschreef in het artikel “voetbalfans aan de macht”. [...]