Tata presenteert de goedkoopste auto ter wereld

Eerst was er hoongelach, maar vandaag is het realiteit. Ratan Tata, directeur van Tata Steel heeft vandaag de Nano gepresenteerd op de Indian Auto Show in New Delhi. Een auto die is bestemt voor de Indiase markt. Zoals Ratan Tata het zelf aankondigd: The people's car that everyone has been waiting for. Zeg maar, de nieuwe volkswagen. Milieuactivisten houden hun hart vast en voorspellen allemaal files, ongelukken en een enorme belasting op het milieu. Volgens Ratan Tata vervuilt deze auto niet meer dan de gemiddelde bromfiets. De auto is spartaans ingericht. In India alleen is een potentiele markt van 8 miljoen kopers.

De presentatie vandaag van de Nano. Let op, zet het geluid een beetje zachter!

Update:Van collega Hans Weijmer kregen een vraag over de relevantie van de goedkoopste auto ter wereld en innovatief organiseren. Binnenkort zal er een artikel verschijnen op de rubriek innovatie van Managementsite, waarin Edwin Lambregts en Richard Puyt het begrip innovatie verder uitwerken. In dit artikel hanteren we de driedeling technologische innovatie, sociale innovatie en procesinnovatie. De Tata Nano is een revolutie op het gebied van procesinnovatie. De auto is nu gepresenteerd, maar op het gebied van innovatief organiseren zijn allemaal vragen die nu opkomen;

  • Wat is de visie van Ratan Tata?
  • Wat betekent dit voor de ambties van het Westen (duurzaamheid)?
  • Wat zijn de langetermijn gevolgen voor globalisatie (concurrentie, productie, prijzen, etc.)
  • Wat betekent dit voor de Indiaase maatschappij (welvaart, welzijn, salarissen)
  • Wat heeft Tata bedacht om zo goedkoop te kunnen produceren?
  • Hoe is dit georganiseerd?
  • Etc.

India en China zijn opkomende economiën die met zevenmijls laarsen straks richting Westerse standaarden groeien. Is dit een voorbeeld van accelerated change? We zullen dit jaar deze ontwikkelingen blijven volgen er hierover berichten.

Voor meer achtergrond info over de Tata Nano: klik hier

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Hans Weijmer
Pro-lid
Hoi Richard, het verband met innovatief organiseren is me nog niet duidelijk. Zie ik iets over het hoofd?