Gooi het roer om in uw hiërarchische organisatie!

gooi het roer omDe Amerikaanse bestseller ‘Turn the ship around’ van David Marquet verschijnt binnenkort ook in de Nederlandse vertaling met als titel: ‘Gooi het roer om!’. De ondertitel geeft de essentie van de Marquet's boodschap weer: 'Leiderschap creëren op elk niveau binnen organisaties'.

De uitgever:

“Het ultieme boek voor iedere manager die van volgzame werknemers betrokken leiders wil maken. Marquet was kapitein van een Amerikaanse atoomonderzeeër en daar besloot hij zijn manschappen zelf de controle te geven: met verbluffende resultaten. Hij reikt de lezer eenvoudige mechanismen aan om bij een hiërarchische organisatie het roer om te kunnen gooien.”

Al eerder las ik de Amerikaanse versie. De boodschap die Marquet verkondigt, onderschrijf ik volledig. Zijn boek is inderdaad inspirerend en praktisch bruikbaar en zijn verhaal gebruik ik regelmatig in workshops en trainingen.

Hierbij enkele citaten als illustratie van zijn denkbeelden:

 ‘Leadership should mean giving control rather than taking control and creating leaders rather than forging followers.’

Use "what would you do?" and stimulate the use of "I intend to" to turn passive followers into active leaders'

‘As humans, we ALL have what it takes, and we ALL can use our leadership abilities in every aspect of our (working) life.’

In dit filmpje, ‘What is leadership?, legt Marquet zijn boodschap nog eens helder uit:

https://youtu.be/pYKH2uSax8U

Regelmatig spreek ik mensen over de voordelen van zelfsturing en zelforganisatie. Dan krijg ik vaak, bijvoorbeeld bij mensen uit de zorg, het onderwijs of bij de overheid, als tegenwerping: ‘dat kan toch niet bij ons vanwege al onze complexiteit en alle regelgeving?’. Dan geef ik Marquet als voorbeeld: ‘als het kan in de ultieme complexe en risicovolle organisatie die een atoomonderzeeër is, dan kan het ook bij u!'. Misschien is juist daar wel de denkkracht van alle medewerk(st)ers nodig!

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Wietske Eveleens
Heerlijk zo'n boek. Helemaal mee eens.
Dirk Mulder
Ook ik ben enthousiast over het boek. Intent-based leadership, vol met allerlei tips en ervaringen met het invoeren van meer verantwoordelijkheid op de werkvloer. Als er vakmanschap is en een heldere doelstelling kan verantwoordelijkheid gegeven worden. Overigens is Marquet ook een pleitbezorger van veranderen met kleine stapjes. Hij geeft wekelijk een zgn. nudge, een kleine tip om tot verandering te komen. Zie hiervoor http://www.davidmarquet.com/ .
nicky.kh
Vandaag heb ik een van Marquets lessen voor het eerst proberen toe te passen in de praktijk. Mijn teamgenoot vroeg aan mij of we het verzoek van enkele gebruikers moesten uitvoeren, waarop ik haar vroeg "what would you recommend?" Haar reactie was: 'ehm... ask David (onze manager)'. Duidelijk dat we hier nog wel wat stappen moeten zetten..