Kan ik in mijn eentje een organisatieverandering in gang zetten?

Als organisatieadviseur hoor ik regelmatig van managers en medewerkers de verzuchting: ‘wij willen wel innovatiever organiseren, maar onze directie wil niet veranderen, wat kan ik zelf doen om zaken in beweging te zetten?’.

Eigenlijk gaat deze vraag over (persoonlijk) leiderschap. Want als je echt iets wil, dan moet je jezelf richten op het doel dat je wilt bereiken en niet op de belemmeringen die mogelijk op je weg kunnen komen. Op YouTube staat een mooi filmpje dat laat zien hoe één jongen, door het goede voorbeeld te geven, mensen in beweging krijgt:

https://www.youtube.com/embed/GPeeZ6viNgY

Een mooie beschrijving van leiderschap geeft Seth Godin in zijn boek ‘Tribes’ (2009): ‘uiteindelijk zijn mensen het makkelijkst de kant op te leiden die ze altijd al op wilden’. De leider is dan degene die deze onderstroom aanvoelt en omzet in actie. Godin: ‘leiders zien wat anderen negeren en pakken het op, zij veroorzaken de dingen waar anderen op moeten reageren, zij brengen daardoor verandering’. Het jongetje in het filmpje is dus slechts de katalysator waardoor de bestaande individuele gevoelens van de noodzaak tot handelen worden omgezet in gebundelde actie. Het jongetje denkt niet aan de onmogelijkheid van de uitdaging, maar alleen aan het doel dat hij wil bereiken en daarmee inspireert hij anderen.

Godin: ‘als je denkt dat leiderschap alleen voor anderen is, dan heb je het mis, we hebben jou nodig om ons te leiden’. Wacht dus niet op het topmanagement, maar begin morgen met het geven van het goede voorbeeld en richt je eigen werk in zoals jij denkt dat het moet. Jouw verandering leidt eerst tot discussie, dan tot volgers en uiteindelijk ben jij de katalysator van de benodigde verandering!

Lees ook mooie citaten over - persoonlijk - leiderschap die ik regelmatig via Twitter @ericalkemade verstuur.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

jer
inspiring