Oranje en strafschoppen

Een herplaatsing van een artikel op Sport en Strategie, dit keer op de site van Sportgeschiedenis.nl:

 

https://sportgeschiedenis.nl/nieuw/professor-penalty-en-het-strafschoppendrama-van-oranje-2/?fbclid=IwAR1iL4JaGePmLEheQyHDMS6zC3gS3yyB5UJlQBKSKLUkJ61QCIUkBefqaF4

Het Nederlands elftal speelt vanavond in de achtste finale van het EK voetbal tegen Tsjechië, een wedstrijd die kan eindigen in een penalty shoot-out. Een voetbal afgang die in het nationale geheugen gegrift staat, is de penaltyserie van Oranje tegen Italië tijdens Euro 2000. Gyuri Vergouw zag het debacle toen al van ver aankomen. Professor Penalty legt uit wat er toen mis ging. Hij geeft ook advies voor de toekomst.

Een quote uit het artikel:

‘Strafschoppen zijn, in tegenstelling tot wat veel Nederlandse coaches vaak beweren, absoluut te trainen. Een prof zou minsten één keer per week een serie penalty´s moeten oefenen. Een speler neemt idealiter een lange aanloop van zo’n zes meter, om vervolgens linksboven of rechtsboven in het doel, op tachtig procent van zijn kracht, in te schieten. Verder moeten keepers minder gokken en meer gebruikmaken van het analyseren en interpreteren van lichaamstaal van de spelers. Keepers gokken slechter dan wanneer ze een muntje zouden opgooien: in minder dan vijftig procent van de gevallen gokt een keeper namelijk de juiste hoek.’

Dit verhaal is ontleend aan mijn boek 'Bondscoach, coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders' uit 2014. Het boek lijkt uitverkocht maar er zijn nog enkele exemplaren bij Jimmink in Amsterdam. Andere boeken van mij zijn hier te vinden.

Kijk ook eens naar mijn  boek Bondscoach! Coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders....hierin gebruik ik een MASTERPLAN:

MASTERPLAN
Wat zijn de vragen waar je als een van de 16 miljoen bondscoaches antwoord op zoekt? Het zijn er dusdanig veel dat ik een makkelijk te onthouden en eenvoudige methode heb ontwikkeld die hier structuur in aanbrengt. Om het inzicht in het trainersvak te vergroten heb ik een aanpak ontwikkeld waar je op terug kunt vallen: het MASTERPLAN. Elke letter van dit woord MASTERPLAN is de beginletter van een onderwerp of activiteit waar een (bonds)coach aandacht aan moet schenken wil zijn team succes hebben. De onderwerpen zijn:

M        =          Missie

A         =          Aanpak

S          =          Selectie

T          =          Teambuilding

E         =          Evaluatie

R         =          Relaties en reputatie

P          =          Pers

L         =          Leiderschap

A         =          Assistenten

N         =          Nederlandse school

Hier licht ik ze kort toe: https://www.1minutemanager.nl/sport-en-management/missie-en-visie-van-het-nederlands-elftal/

Of kijk eens naar hoe clubs presteren uit Nederland: /de-strafschop/professor-penaltyajax-en-de-strafschop-2

 

 

 

 

 

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>