Slimme verkeerslichten sparen CO2 in wegtransport

Trucks die al connected zijn met iVRI’s (intelligente verkeersregelinstallaties) verbruiken substantieel minder brandstof dan reguliere vrachtwagens, zo wijzen de eerste resultaten uit. Vos Transport profiteert al sinds begin 2019 van de eerste vijf iVRI’s die in Deventer en omgeving zijn geplaatst.

Vos Transport

De komende tijd worden alle 55 VRI’s in Deventer omgebouwd naar iVRI’s. Roy van Verseveld rekende namens Vos Transport uit wat de investering in connected technologie hen kan opleveren. Vos Transport berekende dat 250 connected trucks door het vermijden van twee stops per dag – een heel voorzichtig scenario – een besparing oplevert van liefst 194.620 euro per jaar.

Het leidt ook tot een reductie van ruim 344.530 kg CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan het planten van 1871 bomen. De afbeelding hieronder laat ook de resultaten zien voor 500 connected vrachtwagens, en de opbrengsten bij vijf vermeden stops per dag over 262 werkdagen. Dat brengt een besparing van €973.100 en 1722,6 kg CO2-uitstoot.

Gist Nederland

Gist Nederland heeft eind 2019 zeven vrachtwagens uitgerust met connected technologie. Zij nemen deel aan de Connected Transport Corridor in de Provincie Zuid-Holland en zien ook aanzienlijke voordelen. Mark Lenselink, IMS coördinator bij Gist berekende de voordelen. Bij de connected trucks nam het brandstofgebruik af met 6,1 procent, en er werd 26,2 procent minder vaak geremd. Doordat de chauffeur wist wanneer het stoplicht op groen zou gaan hoefde hij ook minder lang te remmen. Bijkomend voordeel is dat de banden minder snel slijten.

Lees er meer over.

Bron: Dutch Mobility Innovations

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>