Primeur: Sligro en 2W Logistiek kiezen voor elektrisch gekoeld transport

Omroep Zeeland komt met het goede nieuws dat het stiller wordt in Veere en Zoutelande. Vrachtwagens kunnen hun koelmotoren tijdens het laden en lossen voortaan aansluiten op het stroomnet van de gemeente. Door de koelmotoren op elektriciteit te laten draaien wordt het niet alleen stiller. Het milieu gaat er op vooruit doordat er minder uitstoot is van uitlaatgassen en fijnstof.

2W Logistiek
De primeur is voor 2W Logistiek uit Kapelle dat vers- en diepvriesproducten van de Sligro levert aan de regionale horeca. Het bedrijf heeft speciale nieuwe koelmotoren gekocht die ook op stroom kunnen werken.
Directeur Joost de Maat van 2W Logistiek: "Om aan alle eisen te voldoen moeten we de temperatuur in de oplegger constant op +2 graden houden voor versproducten en op -23 graden voor de diepvriesproducten. Daarvoor moest nu regelmatig de motor van de vrachtwagen lopen, om de koeling tijdens het lossen in de stad aan de gang te houden."
Met het beschikbaar stellen van de laadvoorziening stelt de gemeente Veere een goed voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland die elektrische goederenvervoer willen stimuleren. Overigens rekent 2W Logistiek de kosten van de stroom overigens gewoon af met de gemeente Veere.

Horecadistributie
Eén op de drie vrachtwagens in de stad is voor de horeca, en één op de vijf bestelbusjes. Horecadistributie is, na bouwlogistiek, een van de speerpunten bij slimme en schone stedelijke distributie. Tophotels krijgen zes tot zeven keer vaker een vrachtwagen voor de deur dan een winkel in de Amsterdamse Kalverstraat.

Sligro en 2W Logistiek zetten met hun initiatief in op meer duurzame transporttechnologie om zo verder bij te dragen aan een duurzame horecadistributie. Inmiddels is Sligro in gesprek met andere gemeenten, waaronder Maastricht en Utrecht, voor een verdere uitrol van het 'stop&drop'-concept met elektrisch gekoeld transport.

Foto: Sligro

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>